Kezdőlap EGÉSZSÉG A fekete retek csodás gyógyereje. De vigyázz, mert ha így fogyasztod, nagy...

A fekete retek csodás gyógyereje. De vigyázz, mert ha így fogyasztod, nagy bajt csinálsz vele magadnak!

Hirdetés

A fekete retek különbözik a többi retek fajtájától, mind színében, mind megkülönböztethető szagában. A friss retek gyökerek mustárolaj glikozidokat, C-, B1-, B2-, B3-vitaminokat, vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaznak.

 

Hirdetés

A fekete retek gyógyító hatásai közé tartozik, hogy segít megszabadulni a rossz köhögéstől, megelőzni a fertőzéseket, kezelni az álmatlanságot.

Ha van kerted, akkor mindenképpen érdemes fekete retket termesztened, mivel nagyon sok előnnyel szolgál az egészséged szempontjából.

A népi gyógyászatban fekete retket használtak az emésztés javítására, a fertőzések megelőzésére, a tüdőbetegségek kezelésére, az álmatlanság gyógyítására és a pókcsípések semlegesítésére.

A természettudósok azt mondják, hogy a fekete retek kifejezetten esti fogyasztás során tisztítja a légutakat és küzd az epekövek ellen, húsának leve pedig enyhíti a reuma különböző tüneteit. Úgy vélik, hogy az agy működésére is kedvező hatással van, ugyanakkor fel lehet használni a keringési zavarok megelőzésére és a koleszterinszint csökkentésére.

A fekete retket régóta használják a cukorbetegség ellenszereként, és az ősi idők óta az egyik legjobb hatékonyságfokozónak tekintik.

A fekete retek széles körben elterjedt, mint a köhögés gyógyszere. Lehet, hogy a nagymamádtól hallottad azt a módszert, miszerint le kell vágni a retek tetejét, kikaparni a húsát, mézet csurgatni rá és meginni a keletkezett levet.

A nyers fekete retek leve olyan anyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik az epe termelődését és gyors kiválasztását. A nagyobb mennyiségű, de hígabb epe termelődése gátolja a kövek képződését.

Az alacsony energiatartalmának köszönhetően a fekete retek könnyedén bevezethető a testsúlycsökkentő étrendekbe. Nyers salátákhoz is fel lehet használni vagy együtt párolni egyéb zöldségekkel.

Fontos!

A gyógyító hatása ellenére a fekete retket csak mérsékelten szabad fogyasztani. Azok, akik gyomor-bélrendszeri problémákkal rendelkeznek, valamilyen emésztőrendszeri mirigy gyulladásában szenvednek, nem képesek nagyobb mennyiségben fogyasztani fekete retek húsát és levét.

Hirdetés