Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így termessz otthon saját datolyapálmát!

Így termessz otthon saját datolyapálmát!

Hirdetés

Napjainkban nagyon divatos lett a datolyapálma. Ez az egzotikus növény igen különleges hangulatot áraszt az otthonunkban, éppen ezért neveljünk saját datolyapálmát.

Amúgy is elég borsos az ára, ha egy kifejlett datolyapálmát szeretnénk megvásárolni a kertészeti árudából. Nem túl igényes, éppen ezért könnyen nevelhetjük az otthonunkban is.

Hirdetés

Szereti a napfényt, a legjobb, ha a lakás déli oldalára tudjuk állítani, hogy minél tovább érje a napsütés. Az első 5 évben nem lesz bajunk vele, utána azonban egy nagyobb helyett kell keresnünk számára, mert beindul a növekedése.

1.Szerezzünk be egy datolyát, vegyük ki a magját, és mossuk le alaposan meleg vízzel. Győződjünk meg róla, hogy teljesen tiszta legyen, és ne maradjon a magon semmi a gyümölcs húsából.

2.Áztassuk 35 fokos vízben három napon keresztül, legkevesebb 6 óránként cseréljük a vizet. Amikor a mag elkezd megduzzadni, akkor kezdődhet az ültetés.

3. Készítsünk elő egy jó vízelvezetésű edényt, majd tegyünk az aljába egy homok, és tőzeg keverékéből készített vízelvezető réteget. Egyenlő arányban keverjük el a homokot, és a tőzeget.

 

4.Helyezzük a keverékbe a datolya magot függőleges pozícióban, kb. 1,5 cm mélységre. Helyezzük az edényt meleg, napos helyre, és ne feledkezzünk meg az öntözésről.

5. A mag 1-6 hónap alatt termetes hajtást fog növelni. Amikor a zöld hajtás már 10 centis lesz, ültessük át a magot egy kb. 9 cm átmérőjű cserépbe. A földkeverék a következőkből álljon: 1 rész gyeptalaj, 1 rész levél, 1-1 rész tőzeg és homok.

6.A datolya növekedéséhez szükséges ideális hőmérséklet 22-25 fok a melegebb évszakokba, a hidegebben pedig 16-18 fok.

Biztosítsuk számára a sok fényt, de óvjuk a közvetlen napsütéstől. Nyáron, és tavasszal hetente háromszor öntözzük, télen pedig egy héten egyszer.

7.Évente egyszer ajánlott mindig 2 cm-el nagyobb edénybe ültetni, mint amiben eddig volt.

tudasfaja.com

Hirdetés