Kezdőlap EGÉSZSÉG A rák 3 tünete férfiaknál, amiről jobb tudni!

A rák 3 tünete férfiaknál, amiről jobb tudni!

Hirdetés

Noha a hererák a leggyakoribb rák típus a 15 és 35 év közötti férfiak esetében, sokan mégsem fordulnak orvoshoz, ha bizonyos tüneteket észlelnek magukon. Pedig ha korai stádiumban ismerik fel, akkor ez a ráktípus gyógyítható.

 

Hirdetés

A hererák gyakori tünetei a következők:

1. duzzanat és / vagy daganatképződés az egyik vagy mindkét herében;

2. súlyérzet a herezacskóban;

3. fájdalomérzet az alhasban, ágyékban vagy a hát alsó részén;

A hererákot a rákfajták közül az egyik leggyógyíthatóbb fajtának tekintik. Ha azonban nem észlelik kellő időben és ez által nem kezelik, akkor áttéteket okozhat a test más területein. A korai diagnózis, amelyet a megfelelő kezelés követ, jelentősen növeli az élet esélyét: az I. stádiumban (a szervnél található) a túlélési arány meghaladja a 90%-ot.

A késői stádiumú hererák tünetei a következők:

  • hát- és hasfájás;
  • levertség, izzadás különösebb ok nélkül, láz vagy általános rossz közérzet;
  • légszomj, köhögés vagy mellkasi fájdalom;
  • fejfájás;

A hererák esetén a családi anamnézis fontos kockázati tényező – figyelmeztet az urológus Roberto Lazăr.


“Ha egy személynek a testvére hererákban szenved, akkor annak a kockázata, hogy ez a rákfajta az adott személy esetében is kialakulhasson, 8-10-szeres. Az apa – fia estében, a hererák kialakulásának kockázata 4-6-szorosa” – mondja a szakember.

A rendszeres önvizsgálat, elengedhetetlen a rák korai felismeréséhez.

A herék vizsgálatára a legalkalmasabb idő a zuhanyzást vagy a fürdést követő pillanatok, amikor az izmok ellazulnak. Álljunk a tükör elé, emeljük fel a péniszt, hogy láthassuk a heréket. A herék alakjában vagy méretében bekövetkező bármilyen változást követni kell.

Az aggodalomra okot adó tünetek a következők:

  • a herék méretében kóros különbség megjelenése;
  • a herék rendellenes ereszkedése;
  • bármilyen duzzanat, amely előfordulhat a herezacskóban vagy a herezacskó bőre alatt.

Mindkét herét érdemes kézzel megtapogatni, hogy észrevehessük az esetleges változásokat.

A normál heréknek oválisnak, szabályos alakúaknak kell lenniük. Aggodalomra adhat okot, ha duzzanatokat vélünk felfedezni. Emellett más tünetek is jelentkezhetnek, mint amilyen a fájdalomérzet a herék területén, a terület bármilyen gyulladása, fájdalom vagy égés érzése vizelés közben, vér a vizeletben, vagy a spermában.

A herék megváltozása nem minden esetben jelent rosszindulatú megbetegedést. Vannak más, jóindulatú elváltozások is, de ezek is adott esetben veszélyesek lehetnek, mert meddőséghez vezethetnek.

A hererák kimutatására szolgáló tesztek: rendszeres vérvizsgálatok, Beta HCG, LDH, here ultrahang, CT-vizsgálat has + medence, mellkasi tomográfia.

Forrás

Hirdetés