Kezdőlap EGÉSZSÉG 8 elsősegély nyújtási tipp, amit a legtöbb ember rosszul tud!

8 elsősegély nyújtási tipp, amit a legtöbb ember rosszul tud!

Ha megvágja valaki az ujját, elhorzsolja a térdét, vagy erős fejfájással küzd, te tudod, hogy mit kell tenni ilyen esetben?

A legalapvetőbb elsősegélynyújtó technikákat mindenki ismeri, azonban előfordulhat az is, hogy eddig nem jól alkalmaztad őket. Nézzük, mit hogyan kell megfelelően használni az elsősegélynyújtásnál.

1.Ne fertőtlenítsünk hidrogén-peroxiddal

A vágásokat, és horzsolásokat soha ne fertőtlenítsük hidrogén-peroxiddal. Ez egy igen ellentmondásos fertőtlenítőszer, hatékonysága mai napig vitatott. Jobb, ha csak a seb külső részére alkalmazzuk, sőt, a legjobb, ha inkább tiszta vízzel fertőtlenítünk.

2.Túl sok Paracetamol

A Paracetamol hatékonyan csökkenti a lázat, és a fájdalmat, azonban vannak, akik túlzásba viszik használatát. Naponta 2 tablettát ajánlott bevenni, ha rendszeresen nagyobb mennyiségben használjuk, hosszútávon ez májkárosodáshoz vezethet.

3.Orrvérzés közben ne hajtsuk hátra a fejünk

Legtöbbünknek azt tanították, hogy elkezd vérezni az orrunk, hajtsuk hátra a fejünk. Ezzel a mozdulattal a vér visszaáramlik a torokba, és akár fulladást is okozhat. Tartsuk a fejünket függőlegesen, és az ujjainkkal nyomjuk meg az orrlyukakat kívülről. Hideg borogatást is tehetünk az orrlyukakra, a lényeg, hogy csökkentsük a vérnyomást.

4.Autóbaleset

Soha ne mozdítsuk az autóbaleset túlélőit, ha csak nincsenek közvetlen életveszélyben, például nem gyulladt ki az autó. A leggyakoribb sérülés a gerincvelőt, vagy a csigolyát érinti, így a mozgatással csak még nagyobb bajt okoznánk. A legokosabb, amit tehetünk, ha értesítjük a mentőket.

5.Mérgezés esetén hánytatás?

Ha mérgezés gyanúja lép fel, soha ne hánytassuk meg az érintettet, hiszen ez nem minden esetben hasznos. Van, amikor csak súlyosbítanánk a helyzetet.Azonnal hívjuk a mentőket.

6.Vérzés

Erős vérzésnél ne használjunk saját fejünk után érszorító kötést. Ha rosszul alkalmazzuk, annyira károsíthatjuk a vérkeringést, hogy akár amputáció is lehet a vége. Keressünk fel egy szakembert, mielőtt nagyobb lenne a baj.

7.Kanál a szájba

Soha ne akarjuk kanállal lenyomni valakinek a nyelvét, aki epilepsziás rohamokkal küzd. Ezzel csak nagyobb bajt okozhatunk, inkább csak maradjunk ott mellette, ne hagyjuk felügyelet nélkül.

8.Ne szívjuk ki a kígyó utáni harapást

Ha valakit kígyó mart meg, ne álljunk neki kiszívni a harapást, ugyanis, ha mérges kígyó volt, akkor lehet, hogy önmagunkat is tovább mérgezzük. Nagyon gyorsan értesítsük a mentőszolgálatot.

loading...