Kezdőlap EGÉSZSÉG 8 dolog, amit a bizsergő kezek és lábad elárulnak az egészségedről

8 dolog, amit a bizsergő kezek és lábad elárulnak az egészségedről

A kezekben és lábakban jelentkező zsibbadás és a bizsergés nagyon zavaró tud lenni. Annak a jele lehet, hogy átmeneti nyomás alatt van az adott területet ellátó ideg. Egy ideje ezt az állapotot paresztéziának nevezik, ami egy nem külső okból bekövetkező érzészavar.

 

 

Ha a nyomás, a kiváltó ok megszűnik, akkor minden visszatérhet a normál kerékvágásba. Ugyanakkor ez a tünet néhány komolyabb, háttérben meghúzódó egészségügyi probléma jele is lehet.

Általános tünetek:

  • Tűszúrás érzés, bizsergéssel
  • Érzéskiesés az adott területen
  • Zsibbadás
  • Hideg vagy forró bőr
  • Viszkető, csiklandozó érzet

Milyen okok állhatnak mögötte?

1# Vitaminhiány
Az egyik leggyakoribb ok. Ide tartozik a B1-, B2-, B6-, B12- és az E-vitamin is. Emellett a túlzott D- és B6-bevitel is kiválthat hasonló tüneteket.

2# Fertőzések

Mint például a herpesz, övsömör, HIV/AIDS is kiválthat hideg vagy meleg érzetet a bőrön és a bizsergés érzést időről időre.

3# Sérülés

Az idegeket egy baleset okozta sérülés is károsíthatja. Nyomás alá kerülhet a nem megfelelő mozgásformától (túl nehéz súlyok emelése). A gerincsérv is hasonló tünetekkel járhat.

4# Alkohol

Az alkohol köztudottan árt az egészségnek. Az egyik legsúlyosabb probléma, amit az alkohol okozhat, az ideg károsodás. Ezt más néven alkoholos neuropátiának nevezik.

5# Gyógyszerek és mérgek

A környezeti mérgek, mint az ólom, arzén vagy a higany, képesek idegkárosodást kiváltani. Ezt leszámítva egyes gyógyszerek, mint az antibiotikumok vagy a kemoterápiás kezelések is felelősek lehetnek a tünetekért.


6# Szisztémás betegségek

Mint például májkárosodás, vérbetegségek, hormonális zavarok, cukorbetegség szintén okozhatnak érzészavarokat a végtagokban. Érdemes önmagunk megnyugtatására elmenni kivizsgálásra.

7# Csípések következtében

Mint a Lyme-kór.

8# Egyéb okok

Stroke, alulműködő pajzsmirigy.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...