Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ 7 mondat, amely aranyat ér a hisztis gyerekeknél

7 mondat, amely aranyat ér a hisztis gyerekeknél

A gyereknevelés nem egyszerű feladat és hatalmas felelősséggel jár. Mindannyian voltunk gyerekek és tudjuk jól, hogy melyek azok a dolgok, amelyek mély sebet ejtenek egy szülő részéről a gyermek lelkében. Ennek ellenére sajnos mégis tudunk úgy beszélni és viselkedni a csemetéinkkel, ahogy nem kellene.

Ha azt érzed, hogy a gyermeked hisztis és szófogadatlan, előbb próbálj magadban nézni és változtatni a hozzáállásodon. Íme, 7 mondat, ami aranyat érhet a “rossz” gyerekeknél.

1# Semmi baj!

A gyereknek tudnia kell, hogy a hibázás létező és időnként elkerülhetetlen dolog. Hogy senki, még a felnőttek sem tökéletesek. Ha rossz jegyet visz haza, ha nem tud megtanulni hibátlanul egy verset, kiborít egy pohár innivalót vagy leejt valamit, amiatt soha nem szabad az önbizalmát a földbe döngölni. Ha az ilyen banális dolgok miatt letolást kap, akkor a fontosabbakban is elveszti az önbizalmát.

2# Segíts légy szíves!

Ha rendszeresen megkéred a gyermekedet, hogy segítsen neked olyan feladatok elvégzésében, amelyek nem túl megterhelőek, és amelyekre már ő is képes, akkor ez a szokásává fog válni, ráadásul örül majd, hogy hasznos tagja lehet a családjának. Jól fog esni neki, hogy ő is fontos és képes egyre több dologra.

3# Köszönöm!

Ha valamit megcsinál a gyerek és láthatóan mindent belead, akkor mindig köszönd meg neki. Még akkor is, ha a feladatot nem végezte el tökéletesen. Ha valamit elfelejt, vagy nem jól csinál, arra pedig úgy hívd fel a figyelmét, hogy közben nem szidod le, így tanulni fog belőle és legközelebb még jobban csinálja majd.

4# Büszke vagyok rád!

Nem számít, hogy egy versenyen hányadik helyezést ér el, a részvétele és a küzdelme a lényeg. Ami pedig még fontosabb, hogy a szülő elismerje az igyekezetét, hogy tudassa vele, mennyire büszke rá. Ez mindig motiváció lesz számára.

5# Hiszek benned!

A szülő az első számú támasza a gyermeknek. Amit a szülő mond, az szentírás, az az alap igazság. Ha a szülő azt mondja a gyermekének, hogy ‘Hiszek benned!’, a gyerek is hinni fog magában és sokkal több dologra lesz képes az életében.

6# Örülök, hogy vagy nekem!

A folyamatos visszaigazolás arról, hogy valaki számára fontosak vagyunk, hogy valakinek az életére pozitív hatással vagyunk, mindannyiunk számára fontos, de leginkább a gyerekeknek. Tudniuk kell, hogy a környezetükben vannak olyan emberek, akik örülnek annak, hogy ők vannak, és úgy fogadják el őket, amilyenek.

7# Szeretlek!

Soha ne gondold azt, hogy ez a szó elcsépelt. Bátran merd mondani a gyermekednek. Fejezd ki a szeretetedet tettekben és szóban is. Ez soha nem marad hatás nélkül, még akkor sem, ha a gyerek nem mondja viszont. Nagyon sokat fog jelenteni számára, minden egyes alkalommal.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...