Kezdőlap EGÉSZSÉG 7 jel, hogy hamarosan cukorbeteg leszel

7 jel, hogy hamarosan cukorbeteg leszel

Manapság már egyre nagyobb trendje van a tudatos étkezésnek, amelynek köszönhetően a cukor és annak veszélyessége reflektorfénybe került. Kevés olyan élelmiszer van már a boltok polcain, amelybe ne lenne elbújtatva cukor, akármilyen fedőnév alatt is. 

A legnagyobb veszélyt a feldolgozott élelmiszerek jelentik, köztük is az üdítőitalok, gyümölcslevek, péksütemények, kekszek, csokoládék, gabonapelyhek, joghurtok, stb. Ha túl sokat fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből, azzal többszörösére emeljük az elhízás és ezzel együtt a krónikus betegségek (pl. cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek) kialakulásának kockázatát.

Természetesen az csak tovább súlyosbít a helyzeten, hogy a cukor és az élelmiszerek, amelyekben benne van, komoly függőséget képesek okozni. A következő jelekből észreveheted, ha te is cukorfüggőségben szenvedsz, és túl sokat eszel belőle.

1 – Egyre több cukros élelmiszerre van szükséged, hogy kielégülj

Kezdetben talán elég volt 2-3 kocka csokoládé, ma pedig már egy táblát minden nagyobb probléma nélkül képes vagy elpusztítani egy nap alatt. A tanulmányok szerint a cukoréhség az idővel egyre növekszik. Minél többet eszünk belőle, annál többre vágyik a szervezet.

2 – Többször is szükséged van energialöketre egy nap

A test elsődleges energiaforrása a glükóz (legkisebb cukoregység), amely szinte minden élelmiszerünkben benne van, de legfőképp a cukrot tartalmazókban. Ha cukrosat iszunk vagy eszünk, hirtelen megemelkedik a vércukor, ezt hirtelen inzulin emelkedés követi, aminek hatására le is csökken a vércukor olyan mértékben, hogy levertséget és kimerülést érzünk, és újabb löket kell, ami általában egy csoki vagy kávé. Ezzel persze ördögi kör alakul ki.

3 – Gyakran puffadsz

Ha túl édes az étrended, az megzavarja az emésztőrendszer működését, csökkenti a béltranzitot, az emésztendő étel nehezebben halad át rajta. Ráadásul a magas cukor tartalmú ételek könnyebben okoznak puffadást.

4 – Szaladnak rád a kilók

Ha több cukrot eszel, mint szabadna, akkor természetes módon felszöknek rád a kilók. Persze ezt napi szinten lehet, hogy nem érzékeled, de egy fél év alatt 5 extra kg, és az egykor még jó nadrág feszülése már intő jel kell, hogy legyen.

5 – Nehezen alszol el és/vagy rosszul alszol éjszaka

Aki sok cukrot eszik, az gyakran rosszabbul alszik, mint az egészségesen étkező társai. Álmatlanságban szenvedhet, éjjel többször ébredhet, és sokkal zavartabbak lehetnek az álmai. Mindamellett a lefekvés előtti közvetlen étkezés is hasonló problémákat okozhat.

6 – Bőrproblémáid vannak

A túlzott cukor fogyasztás a bőr korai öregedését okozhatja. A bőrben sok kollagén és elasztin található, amelyek aminosavakból álló fehérjék és a bőr feszességét, rugalmasságát hivatottak fenntartani. Ha túl sok cukrot eszünk, akkor a glükóz molekulák ezekhez a fehérjékhez kötődve káros szerkezetet alkotnak, a bőr sokkal könnyebben ráncosodik és megereszkedik majd.

7 – Hangulatingadozásaid vannak

Azok az ételek, amikben sok cukor van, a szerotonin termelést serkentik, amit boldogság hormonként is ismerünk. Azoknál a személyeknél, akik cukorfüggők, ez a rossz étkezési minta képes hangulatingadozásokat és akár depressziót is kiváltani.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...