Kezdőlap EZOTÉRIA 7 gyerekkori trauma, ami rossz hatással lehet felnőtt korunkra. Te találsz köztük...

7 gyerekkori trauma, ami rossz hatással lehet felnőtt korunkra. Te találsz köztük olyat, ami rád jellemző?

Hirdetés

Egy kutatócsoport kiderítette, hogy a korai életkorban történő rossz bánásmód nagyon negatív hatást gyakorol az agyra, amely gyakran a felnőttkorban folytatódik.

 

Hirdetés

A néhány szomorú következmény közé tartozik a szorongás, a depresszió, a traumát követő stressz, a függőség vagy az impulzivitás.

Az elhagyatottság érzése:

A támogatás és a szeretet létfontosságú gyermekkorban. A kutatás szerint a gyermekkorban való elhagyás áldozatai többnyire bizonytalanok és érzelmileg függenek egymástól.

Megaláztatás:

Fontos, hogy ne kritizáljuk a gyermeket, és ne tegyünk rá negatív megjegyzéseket. Ez azért van, mert bebizonyosodott, hogy a megaláztatás fájdalma hasonló a fizikai fájdalomhoz. Mindkettő azonos agyi áramkörökkel rendelkezik.

Nyomás:

A gyerekek azok gyerekek. Nem kell túl nagy felelősséget tennünk a vállukra, hiszen ez megterheli őket. Ez frusztrációt és olyan érzéseket kelt bennük, hogy nem elég jók.

Elárult érzések:

A bizalom fenntartása érdekében fontos, hogy ne áruljuk el a gyerekeket. A gyermekkorban nincsen elég pszichológiai eszköz a frusztráció kezelésére.

Az igazságtalanság:

Ha csak most fedezi fel a világot, akkor a legjobb, ha nem mutatunk meg neki minden igazságtalanságot ilyen fiatal korban. Ennek az lehet a következménye, hogy a gyermek (és később felnőtt) nem érzi méltónak mások figyelmét, és negatív érzésekkel tekint majd a világra és az életre.

Érvénytelenített érzelmek:

Amikor a szülők megtagadják vagy figyelmen kívül hagyják gyermekeik érzelmeit, azt az üzenetet közvetítik, hogy az érzéseiket nem fogadják el, és el kell nyomni őket. A természetes következmény az, hogy a jövőben felnőttként nem tudják, hogyan kell megfelelően kezelni az érzelmeiket.

Elutasított érzések:

Ez mind a felnőttekre, mind a gyermekekre vonatkozik. Azonban a helyzet súlyosan komolyabb, amikor gyermekkorban fordul elő. Ez azért van, mert negatív következménye van önbecsülésüknek, ami olyan helyzethez vezet, ahol felnőttként folyamatosan szükségük lesz mások jóváhagyására.

Hirdetés