Kezdőlap NŐ ÉS FÉRFI 7 érdekes tény a szerelemről és párkapcsolatokról, amelyek nemrég láttak napvilágot

7 érdekes tény a szerelemről és párkapcsolatokról, amelyek nemrég láttak napvilágot

A tudósok olyan kézzel megfoghatatlan dolgokat is képesek kutatni, mint a szerelemmel kapcsolatos kérdések és igazán meglepő eredményekre bukkannak. A párkapcsolatokat illetően sok tévhitet lelepleztek és új információkkal is szolgálnak. 

Hiába a téma elvontsága, néhány információt ezek közül akár a saját hasznunkra is fordíthatunk. Lehet, hogy szerelmet lelehetünk, megmenthetünk egy meglévő kapcsolatot vagy kiléphetünk egy sikertelenből. Nézzük a 7 pszichológiai tényt.

1# Minden az első csóknál dől el

Az Oxfordi Egyetemen végzett tanulmány szerint az első csók alapján értékelni lehet, hogy a nő és férfi mennyire passzolnak egymáshoz. Egy hosszú távú kapcsolat szempontjából fontos lehet. Az első csóknak ugyanis nem a vágyfokozás a célja.

2# Azok a párok, akik már több, mint 25 éve vannak együtt, kezdenek egymásra hasonlítani

A Michigani Egyetemen a házaspárok hasonlóágait vizsgálták. Az eredmények azt igazolták, hogy a 25. együtt töltött év után egyre több látható hasonlóság jelenik mega felek arcán. Ezek összefüggésben vannak a boldog házastársi viszonnyal is. Az egyik teória szerint az érzelmi hatások az arc izmain hasonló változásokat idéznek elő.

3# Az első szexuális élmény előrevetíti a párkapcsolati életet

A Texasi Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy azok, akik 19 éves koruk után szerzik első szexuális élményüket, sokkal nagyobb eséllyel élnek majd boldog párkapcsolatban. Ők azok, akik nem házasodnak korán és nem tudnak maguk mögött sok szexuális partnert sem.

4# A romantikus filmek erősítik a házastársak közötti összetartást

Egy friss, 3 évig tartó tanulmány eredménye azt mutatta, hogy a válások kockázata csökken azon párok között, akik közösen néznek romantikus filmeket és beszélgetnek róluk utána. Ezen filmek hatására fejlődhet a szemléletük azzal kapcsolatban, vajon mit tesznek jól vagy rosszul a saját kapcsolatukban.

5# A szeretett személy képe csökkentheti a fájdalmat

Olyan módon hat, akár az, amikor megfogjuk a szerelmünk kezét. A vizsgálatban olyan nők vettek részt, akik már legalább 6 hónapja boldog párkapcsolatban éltek a párjukkal. A kísérlet közben be kellett számolniuk a fájdalomszintjükről, miközben 3 képet nézettek velük. Egyet a szerelmükről, egyet egy idegenről és egyet egy székről.

Azt tapasztalták, hogy párjuk képe valóban segített elviselhetőbbé tenni a fájdalmat.

6# A modern házasságokban fontos az önmegvalósítás

A Northwestern Egyetemen végzett tanulmány a válások legfőbb okát kívánta vizsgálni. Az eredmények azt mutatták, hogy egy modern kapcsolatban a felek sokkal inkább pszichológiai kielégülést keresnek, míg a múltban a biztonság iránti vágy volt az elsődleges.

Az emberek úgy érzik, hogy egy párkapcsolat/házasság javít az önbecsülésükön és hozzásegíti őket az önmegvalósításhoz. Ehhez megfelelő lelki támogatás és idő szükségeltetik mindkét részről. Ha a források nem kielégítőek, a pár tagjainak nincs megfelelő hajlandóságuk támogatni a másikat, akkor elmérgesedik a viszony.

7# A magasabb IQ-val rendelkező férfiak kevésbé hajlamosak a hűtlenségre

A Saint Louis Egyetemen végzett kutatás felfedte, hogy a magasabb IQ-val rendelkezők kevésbé csalnak. Az eredményeket több ezer felnőtt és tinédzser bevonásával végzett vizsgálat alapján szűrték le. Az okosabb férfiak többre értékelték a monogámiát. A nők esetében a hűség nem áll kapcsolatban az intelligencia hányadossal.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...