Kezdőlap EGÉSZSÉG 7 dolog, ami a testtel történik savas reflux során

7 dolog, ami a testtel történik savas reflux során

A világon milliók szenvednek savas refluxtól és az esetek száma folyamatosan növekszik. Ha valaha is tapasztaltad már, akkor biztosan jól tudod, hogy nagyon kellemetlen állapot.

 

Akkor diagnosztizálják, amikor a gyomor savas tartalma rendszeresen visszaáramlik a nyelőcsőbe, ezzel égő érzést, fájdalmat és felmaródást okozva a nyálkahártyán.

Fő tünetei a következők:

1 – Gyomor savasság vagy égő érzés a mellkasban, amely néha kiterjed a torokra, keserű ízt okozva a szájban.

2- Nyelési nehézség.

3- Mellkasi fájdalom, főleg az alsó részen.

4- Torokfájás és/ vagy rekedtség.

5- Csomóérzés a torokban.

6- Száraz köhögés.

7- A keserű élelmiszer-részecskék vagy savanyú folyadék felöklendezése.

Ha az említettek közül több tünetet is tapasztaltál már, akkor valószínűleg elgondolkodtál rajta, hogy mi lehet az oka. Terhesség, túlevés, evés utáni vízszintes helyzetbe kerülés és túlsúly is állhat mögötte. Azonban vannak egyéb tényezők is, amik befolyásolják.

1- Dohányzás

Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás egy egészségtelen szokás, viszont azt kevesen ismerik, hogy gyomorégést is okozhat. A nikotin ellazítja a nyelőcső alsó részét és a nyelőcső-gyomor közötti záróizmot is, ami a refluxot eredményezi. Ráadásul kevesebb nyál termelődik dohányzás közben, ami a gyomortartalmat a nyelőcsőbe “emeli”.

2- Gyógyszerek

Ha ibuprofent szedsz fájdalomcsillapításra, ha alkalmazol nem szteroid gyulladáscsökkentő készítményeket, ha magas vérnyomásra szedsz gyógyszert, akkor szintén tapasztalhatsz savas refluxot. A hörgőtágítók és az antibiotikumok is fejthetnek ki hasonló hatást.

3- Halolaj
A halolaj egy nagyon hasznos, egészséget támogató étrend kiegészítő készítmény, azonban képes savas refluxot kiváltani. Ha te is ezt tapasztalod, akkor jobb, ha nem fogyasztod tovább, mert csak rosszabb lesz a helyzet. Helyette vidd be természetes forrásokból az omega-3-at.

4- Stressz

A stressz nem fokozza a gyomorsav termelését, mégis, ha stresszes vagy a szervezeted jobban tudatában van a gyomorégés tüneteinek. Ez megtévesztheti a nyelőcsőben lévő fájdalom receptorokat, ami savas refluxhoz vezethet.

tudasfaja.com

loading...