Kezdőlap EGÉSZSÉG 6 dolog, amit a menzeszed elárulhat az egészségedről

6 dolog, amit a menzeszed elárulhat az egészségedről

Nem szoktunk túl sok időt tölteni a menzeszünk analizálásával. Legtöbbször csak konstatáljuk, hogy van vagy nincs, és hogy késik vagy sem. Azonban, ha jobban odafigyelsz, olyan változásokat tapasztalhatsz meg, amelyek egyes betegségekkel is kapcsolatba hozhatóak.

 

Ha egy menzesz tünetei nagyban eltérnek a szokásostól, akkor azokat nem szabad félvállról venni. Lássuk, hogy mik lehetnek árulkodó jelek.

1# Rendszertelen menzesz – Pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigy problémák hormonális egyensúlytalanságot okozhatnak, amely a rendszertelen menzesz képében is megmutatkozhat. A túlműködő és az alulműködő pajzsmirigy is kiválthatja ezt a tünetet, gyakoribbá vagy ritkábbá téve azt. Akár hónapokra is kimaradhat ilyen esetben a menstruáció.

2# Rendszertelen menzesz – Túlzott stressz

A stressz a menstruációs ciklust is befolyásolhatja. Ha azt veszed észre, hogy az időzítés teljesen felborult, esetleg sokkal erősebb vagy enyhébb a menzeszed, az annak a jele is lehet, hogy túlzott stressz alatt állsz. Egy költözés, munkahely elvesztés vagy – váltás, válás vagy szakítás is képes beleszólni az egészséges ciklusba.

3# Rendszertelen menzesz  – Krónikus betegség

Krónikus betegségek, mint a veseproblémák vagy krónikus fertőzések képesek legyengíteni a szervezetet. Ez hormonális egyensúlytalanságot idéz elő, ami a fenti tünethez vezet. Emellett erős és hosszas vérzés is jelentkezhet.

4# Fájdalmas menzesz – Endometriózis
Ha kifejezetten fájdalmas görcsöket élsz át a menstruációd alatt, és a ciklusod rövidebb, mint 27 nap, az endometriózis jele is lehet. Ilyenkor méhnyálkahártya szigetek nőnek a méhen kívül a hasüreg más részein, amelyek a normál méhnyálkahártyához hasonlóan leválnak, és ez okoz erős fájdalmakat.

5# Erős vérzés – Méhproblémák

Az erős vérzés rendszertelen periódusokkal és pecsételéssel a méh rendellenességeinek jele lehet. Ide tartozik a méh fibriod, méh polip és az adenomiózis. A méhnyálkahártya növekedése jóindulatú lehet, ám mégis szükségeltetik időnként műtéti eltávolítás, ezért nagyon fontos az orvosi ellenőrzés.

6# Erős vérzés – Vashiány

Ha az erős vérzés mellett fáradékonyságot is észlelsz, akkor nagy a valószínűsége, hogy vashiány lépett fel nálad, ami vérszegénységet okoz. Ha krónikus vérszegénységről van szó, akkor tünetként jelentkezhet még letargia, nehézlégzés, sápadtság.

tudasfaja.com

loading...