Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 váratlan változás a testedben, amit a korai menopauza okoz

5 váratlan változás a testedben, amit a korai menopauza okoz

Hőhullámok, néhány extra kiló és álmatlan éjszakák – a menopauza igen kellemetlen tud lenni a legtöbb nő számára. A szervezet kieseik az egyensúlyából, mivel a hormontermelés jelentősen megváltozik. 

Ez olyan következményeket is magával vonhat, amire nem is gondolnánk. A következő 5 tünetet talán nem kapcsolnád a menopauzához, mégis annak talaján alakulhat ki.

1 – Allergiás tünetek

Évek óta macskád van, ám hirtelen nem tudsz meglenni a kis négylábú közelében tüsszögés nélkül? Nagyon valószínű, hogy olyan érzékenységed alakult ki a menopauza miatt, ami azelőtt nem volt.

A hormonális ingadozás hirtelen megemelheti a hisztamin szintet a szervezetben, amely miatt allergiás tüneteket tapasztalhatsz meg. Ugyanakkor, ha volt már allergiád előtte is, akkor azt teheti rosszabbá.

2 – A hangod

A menopauza miatt a hangszálaid kevésbé rugalmasak lesznek. Ezt különösen énekeseknél lehet észrevenni, akik, ha menopauzán mentek keresztül, sokkal nehezebben tudják elérni a magas hangokat, mint annak előtte.

Mindamellett a hangszálaid hamarabb kifáradnak, és gyakrabban rekedhetsz be. Nem ritka jelenség, hogy ilyenkor a hölgyek hangja mélyebbé válik.

3 – Szaglás

Régebben szeretted például a levendula illatát, de most nem bírod elviselni? A hormonális ingadozás a szagok, illatok érzékelésében is változást eredményezhet. Lehetséges, hogy teljesen máshogyan érzed a levendula illatát, mint menopauza előtt.

4 – Ízérzékelés

Ahogyan a szaglás, úgy az ízérzet is megváltozhat és nem mindennapi dolgokat kívánhatsz, csak úgy, mint egy menstruáció vagy terhesség alatt.

Az sem kizárt, hogy olyan dolgokat, amiket egykor szerettél, már nem bírsz elviselni és fordítva. Más dolgok mellett ennek az oka az is lehet, hogy csökken a nyáltermelődés és ilyenkor máshogyan tapasztalhatod meg az ízeket, mint azelőtt.

5 – Gyenge hólyag

Menopauza alatt nagyobb az esély a húgyúti fertőzések kialakulására. Mindamellett jelentős szerepet játszik az inkontinenciában és egyéb, hólyaggal kapcsolatos problémákban is. Ez persze az életkor előrehaladtának is köszönhető, hiszen az izmok egyre inkább vesztenek erejükből.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...