Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK 40 év felett nem szabadna heti 3 napnál többet dolgoznunk – Mondják...

40 év felett nem szabadna heti 3 napnál többet dolgoznunk – Mondják a tudósok

Hirdetés

Egy friss tanulmány szerint a 40 év felettiek jobban teljesítenek a munkában, ha csak 3 napot dolgoznak egy héten. A kutatók megállapították, hogy a középkorúak kognitív teljesítőképessége javul, ha a heti munkaórák száma a 25-öt nem haladja meg. Mindazonáltal, ha ezt túllépi, már csökken, a kimerültség és a stressz hatásainak köszönhetően.

A tanulmányt, amelyet Melbourne-i Egyetemen végeztek, számos kognitív tesztet tartalmazott. Összesen 3.000 ausztrál férfit és 3.500 ausztrál nőt vontak be, akiknek a munkahelyi viselkedését vizsgálták.

Hirdetés

Tesztelték a résztvevők hangos olvasási képességét, számsorok memorizálását, számok és betűk párosítását, időre. Az előbbinél az ‘értési’, az utóbbinál a ‘gondolkodási’ képességet vizsgálták, emellett pedig az érvelési képességet, az absztrakt gondolkodást és a memóriát is górcső alá vették.

Azt figyelték meg, hogy azok eredményei voltak a legjobbak, akik heti 25 órát dolgoznak, míg azok, akik heti 55 órát dolgoztak, rosszabbul teljesítettek, mint a munkanélküli résztvevők.

“Egyre több ország tolja ki a nyugdíjba vonulási életkort, ami azt jelenti, hogy az emberek sokkal tovább dolgoznak már így is, mint kellene.” – jegyezte meg Prof. Colin McKenzie, a szerzők egyike.

“A munka egy kétélű kard, mert miközben stimulálja az agyműködést, a túl hosszú munkaórák egyidejűleg fáradtságot és stresszt is kiváltanak, amely potenciálisan károsítja a kognitív funkciókat.”

“A teljes munkaidő mindazonáltal még mindig jobb a kognitív funkcióknak, mintha az ember egyáltalán nem dolgozna, ám ez nem fokozza a munka pozitív hatásait.”

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés