Kezdőlap EGÉSZSÉG 3 szokás, aminek könnyen vesekő lehet az eredménye és a módszerek, amelyekkel...

3 szokás, aminek könnyen vesekő lehet az eredménye és a módszerek, amelyekkel megelőzhető

A vesekőtől való megszabadulást nem egy ember hasonlította már szülési fájdalmakhoz. Éles, átütő fájdalom, ami akkor fordul elő, ha a vesének gondja akad a víz, a sók és egyéb ásványi anyagok egyensúlyban tartásával vizeletképzés során. Ezek az ásványi anyagok, amikkel a vese nem tud megbirkózni, összetapadnak és kis kavicsokat formálnak. Előfordul, hogy csak tengődnek, de sok esetben van, hogy ki kell jutniuk és az nem valami kellemes élmény.

 

Szerencsére az életmód megváltoztatása jelentősen csökkentheti annak esélyét, hogy ezek a fájdalmas kövek kialakuljanak, amik méretben akár a homokszemcséktől a golflabda nagyságig is terjedhetnek. A nagy kövek általában sebészi eltávolításra kerülnek, ahelyett, hogy át kellene jutniuk a testen. Azonban annak érdekében, hogy ezeket a lehetőségeket elkerüljük, hagyjunk fel a következőkkel.

Sok hús fogyasztása

Ha hajlamos vagy a vesekőre, érdemes időnként kihagyni a steak vacsorát. Egy európai vizsgálat szerint Dr. MD. Philppe Jaeger megállapította, hogy a túlzott húsfogyasztás a vesekövek képződésének egyik fontos tényezője. A szakértők azt javasolják, hogy a magas fehérjetartalmú étrendet egy közepes vagy akár alacsony fehérjetartalmú étrendre változtassuk. Legfeljebb 115 grammnyi húst fogyasszunk naponta, ami nagyjából egy kártyapakli mennyiségnek felel meg.


Kevés víz fogyasztása

Az alacsony vizeletmennyiség az egyik legfontosabb tényezője a vesekövek képződésének. Ha nem elegendő a felvett folyadék mennyisége, az azt jelenti, hogy ezek a sók és ásványi anyagok bekoncentrálódnak és nagyobb valószínűséggel ragadnak össze és formálnak követ. Szerencsére elegendő több folyadékot fogyasztani, lehetőleg vizet. Ez a legegyszerűbb megoldás. Két liter az ajánlott napi mennyiség, amit az ivással és a leves fogyasztással el is lehet érni. Ez szükséges ahhoz, hogy elég vizelet keletkezzen, így a vesekövek kialakulásának esély csökken.

A nátrium bevitelének csökkentése is létfontosságú. Elkerülendő a magas nátriumtartalmú  ételek (mint például a szójaszósz, füstölt szalonna) fogyasztása. Az ételeket pedig nem csak sóval, de egyéb zöld fűszerekkel és akár a citrom levével is lehet ízesíteni. A citromnak magas a citrát tartalma, ami csökkenti a vesekőképződést.


Túl sok, lentebb olvasható étel fogyasztása

Az egyik leggyakoribb kőfajta az úgynevezett kalcium-oxalát kő. Az oxalát egyike azoknak az ásványi anyagoknak, amelyek hajlamosak összeállni és bosszantó, fájdalmas köveket formálni, különösen akkor, ha nincs elég folyadék a vesékben. Az oxalátokban gazdagok például diófélék, a cékla, a csokoládé, a vörös bab, a sóska, a spenót) nagy mennyiségű étel lecsökkenése segíthet ennek előidézésében.

Azonban nem kell száműzni az oxalátban gazdag élelmiszereket az életedből teljesen. Fogyassz mellé elegendő kalciumot. A magas kalciumtartalmú ételek fogyasztása az oxalátban gazdag ételekkel szintén megakadályozhatja a vesekövek képződését. A kalcium és az oxalát “kötődnek” egymáshoz a gyomorban, mielőtt a vesékhez érnének, így nem képez önmagában vesekövet. A magas kalciumot tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek, a magvak, az uborka, a dinnye, a banán, a karfiol, a káposzta, stb.

Beszélj az orvosoddal a lehetőségekről, ha hajlamos vagy vesekőre. Érdemes idejében felfedezni a követ, mielőtt még nagyobb gondot okozhatna.

 

loading...