Kezdőlap EGÉSZSÉG 24 órával előtte küldi a test ezeket a jeleket – Ilyen a...

24 órával előtte küldi a test ezeket a jeleket – Ilyen a szívmegállás nőknél

Magyarországon az Európai Unión belül a harmadik legmagasabb a kardiovaszkuláris megbetegedések száma, és ezek gyakran végzetes kimenetelűek.

 

A legfrissebb adatok alapján a szív- és érrendszeri problémák túlnyomórészt férfiakat érintenek, és komoly egészségügyi kihívást jelentenek az ország számára.

Évente átlagosan 15 ezer szívinfarktust jelentenek be Magyarországon, és sajnos ennek közel 40 százaléka halállal végződik, derül ki a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont adataiból. Ez azt jelenti, hogy a lakosság jelentős része kockázatot hordoz a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.

Azonban a legaggasztóbb tényező az, hogy az ilyen típusú szívmegállások rendszerint váratlanul és minden előrejelzés nélkül következnek be. Csak Magyarországon évente 20-25 ezer ilyen szívhaláleset fordul elő, ami naponta átlagosan 70 embert érint. Ez a szám az egész társadalmat érintő, sürgősségi ellátást igénylő krízissé teszi a szív- és érrendszeri problémákat.A helyzet tovább súlyosbodik azzal, hogy a kardiovaszkuláris megbetegedések főként a férfiakat sújtják. Ezért fontos, hogy a szív- és érrendszeri egészségügyi oktatás és a megelőző intézkedések különösen figyelembe vegyék a férfi populációt.

A kardiovaszkuláris egészség javítása érdekében országos intézkedésekre és társadalmi odafigyelésre van szükség. A rendszeres egészségügyi ellenőrzések, az egészséges életmód és a dohányzásról való leszokás kulcsfontosságúak lehetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az egészségügyi intézmények és a közegészségügyi szakemberek is kulcsszerepet játszhatnak az edukáció és a tudatosság növelésében.A szív- és érrendszeri problémák terén elért javulás hosszú távú erőfeszítéseket és társadalmi összefogást igényel, de a lakosság egészségének megóvása érdekében mindenkinek szerepet kell játszania ebben a folyamatban.

A hirtelen szívmegállás a szív hirtelen abbahagyja a normális működését, ezzel megszűnik a vér pumpálása a szervezetben. Olyan betegségek, mint a koszorúér-betegség, a kardiomiopátia vagy a szívbillentyű-betegség, növelik a szívmegállás kockázatát. Gyakran semmilyen előzetes figyelmeztető jelet nem ad, és hirtelen, váratlanul következhet be, ami ájuláshoz, eszméletvesztéshez és akár végzetes kimenethez is vezethet. A szívmegállás jellemző tünetei közé tartoznak:  1. Szapora pulzus.
  2. Szédülés.
  3. Mellkasi fájdalom.
  4. Légszomj.
  5. Zihálás.
  6. Hányinger és/vagy hányás.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szívmegállás azonnali orvosi segítséget igényel, és az újraélesztés (a szív újraindítása) az esetekben életmentő lehet. A tudatosság és a megfelelő intézkedések a szívmegállás esetén kulcsfontosságúak a túlélés szempontjából.

Ez egy életveszélyes helyzet, amely azonnali sürgősségi ellátást igényel. A korai beavatkozás és a mellkaskompresszió alkalmazása jelentősen növeli a túlélés esélyeit, és sürgősen hívni kell a mentőket a 112-es telefonszámon. Kiemelten fontos, hogy az újraélesztést 3-5 percen belül megkezdjék. Egy friss tanulmány szerint az emberek több mint felének, akik hirtelen szívleállást tapasztaltak, volt legalább egy figyelmeztető tünete 24 órával az esemény előtt. Ezek a tünetek közé tartozhatnak a légszomj, mellkasi fájdalom és fokozott izzadás.Nőknél leggyakrabban légszomj jelentkezik, míg férfiaknál a mellkasi fájdalom a gyakoribb tünet. Fontos megjegyezni, hogy azok számára, akikről ismert, hogy súlyos szívbetegségben szenvednek, a váratlan légszomj a nőknél háromszorosára növeli a hirtelen szívleállás kockázatát, míg a férfiaknál a mellkasi fájdalom ugyanezt a kockázatot duplájára emeli.