Kezdőlap EGÉSZSÉG 14 figyelmeztető jel, hogy valahol gyulladás van a szervezetedben

14 figyelmeztető jel, hogy valahol gyulladás van a szervezetedben

A gyulladás lehet akut és krónikus. Az akutra jó példa az, ha valaki megsérti magát. Ekkor a szervezet olyan anyagokat termel, amelyek duzzanatot, vérbőséget okoznak és odavonzzák a fehérvérsejteket, hogy megakadályozzák a további károsodást.

 

 

Ha a sérülés nem gyógyul vagy folyamatos további sérülésnek van kitéve a szervezet, akkor krónikus gyulladás alakul ki. Ez befolyásolja az idegek, ízületek, izmok, lényegében minden szövet működését.

Mivel a szervezetünk szinte állandóan bombázva van különféle méreganyagokkal, ideértve bizonyos élelmiszereket, a levegőt és minden készítményt, amivel nap, mint nap érintkezünk, a legyengült szervezet végül gyulladásos reakciókkal válaszol, ami kockázatot jelent a súlygyarapodásra, migrénre, allergiákra, fertőző betegségekre, szívbetegségre, rákra és még sorolhatnánk.

Hol kezdődik a gyulladás?

A legtöbb gyulladás valójában a bélcsatornában kezdődik. A béltraktusban helyezkedik el az immunrendszerünk 70%-a.A belek falának áteresztőképessége a különböző vegyi anyagok és egyéb tényezők hatására áteresztővé válik, ami lehetővé teszi toxinok, baktériumok, vírusok és emésztetlen élelmiszer részecskék bejutását a véráramba. Ezt nevezzük áteresztő bél szindrómának (LGS).

A szervezet ekkor riasztást küld és támadást indít a bejutott idegen anyagok ellen, amelyek a bélből szivárognak.

Gyakori gyulladást kiváltó anyagok

Egyre több kutatás kapcsolja össze a tápanyag eredetű tényezőket a gyulladással. Ezen tényezők közé tartoznak a kémiai adalékanyagok, a GMO-k, a finomított cukor és bármilyen feldolgozott, félkész élelmiszer.

Az élelmiszer eredetű faktorok nem a kizárólagos okok. Ide kell, hogy soroljuk a folyamatos stresszt is, mint kockázati tényezőt.

A rejtett gyulladás 14 figyelmeztető tünete

1. Krónikus fáradtság
2. Akne
3. Bizonyos élelmiszerek túlzott kívánása
4. Nagy evések
5. Megmagyarázhatatlan súlygyarapodás
6. Puffadás
7. Vízvisszatartás (ödéma)
8. Hasmenés vagy székrekedés
9. Magas vérnyomás
10. Fekélyek
11. Ízületi fájdalom
12. Merevség
13. Kiömlés
14. Irritábilis bél szindróma (IBS)

Hogyan kezeljük a gyulladást természetesen?

A táplálkozás a legfontosabb dolog, ha a gyulladás kezeléséről van szó. Az étel gyógyszer is lehet, ha jól meg van válogatva.

Lényeges, hogy friss, feldolgozatlan és természetes legyen. Az étkezési szokásaink befolyásolják azt is, hogy hogyan alakul a bélflóránk összetétele, ami kiemelkedő szerepet játszik az egészségünk fenntartásában.


A feldolgozott ételek a gyulladás fő okai, ezért ezek eltávolításával kell kezdenünk. A finomított cukor és a búza is bűnös lehet a dologban. Ha valamilyen érzékenységgel rendelkezünk, akkor még valószínűbb, hogy gyulladásban van a testünkben. Ilyen esetben a glutén és bizonyos tejtermékek is nagy rizikófaktornak számítanak.

Tartalmazzon az étrendünk friss, nyers zöldségeket, salátákat, teljes értékű fehérjéket (húsok, tojás, tenger gyümölcsei), egészséges zsírokat (omega-3), friss gyümölcsöket, fermentált élelmiszereket, sok olajos magvat és probiotikumot. Ha ez megvan, már sokat tettünk a gyulladás megelőzéséért.

tudasfaja.com

loading...