Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 12 ügyes trükk, amivel a zöldségek és gyümölcsök nem fonnyadnak meg!

12 ügyes trükk, amivel a zöldségek és gyümölcsök nem fonnyadnak meg!

Hirdetés

Ha belegondolunk, hogy évente mennyi élelmiszer megy pocsékba világszerte és azzal mennyien jól lakhatnának az éhező országokban, összeszorul a szívünk. Ha más miatt nem, hát a pénztárcánk szempontjából viselkedjünk tudatosabban.

Először is, ne vásároljunk többet romlandó termékekből, mint szükséges, másodszor tároljuk azokat megfelelően. A következő trükkökkel jobban fog menni.

Hirdetés

#1 Hagyma, fokhagyma

Tárold őket elkülönítve, lehetőleg papírzsákban, amelyen 1 cm-nyi lukak vannak. A levegő áramlás hiányában ugyanúgy megromlanak, mint a burgonya.

#2 Burgonyát sötétben

Minden zöldséget tarts távol tőle és helyezd sötét helyre, mert így sokkal lassabban tud megrothadni.

#3 Csomagold be az avokádót

Fogj egy újságdarabot és csomagold bele az avokádót, ezután pedig tedd bele egy papírtasakba, így az sokkal lassabban fog megpuhulni és megrothadni. Ha puha az avokádó, akkor műanyag tasakban tedd a hűtőbe.

#4 Banán

Soha ne tárold a banánt hűtőben. Csomagold be a banán szárát egyenként fokpakkba és tovább fog friss, ízletes maradni.

#5 Zeller alufóliába

A műanyag csomagolás miatt a zeller szár gyakran veszít frissességéből. Ehelyett inkább tedd alufóliába.

#6 Ételt száraz helyen

A víz az élet alapja, ahogyan a baktériumok és gombák életének is. A nedves környezetben tökéletesen tudnak szaporodni. Papírtörlővel itasd fel az extra nedvességet és az élelmiszerek tovább tartanak majd.

#7 Ezeket ne tartsd együtt

Az etilén-szenzitív élelmiszerek, mint az alma, padlizsán, burgonya, görögdinnye, brokkoli, répa, tök, ne kerüljön olyanok mellé, amelyek etilént bocsátanak ki, mint a banán, sárgadinnye, körte, mangó, szilva, paradicsom, barack.

#8 Ezeket soha ne tedd hűtőbe

Éretlen kaliforniai paprika, uborka, paradicsom. Inkább helyezd őket külön tálakba.

#9 Hámozott zöldségek

Ha a zöldség felszíne sérült, akkor ki van téve az oxidáció és a könnyebb romlás veszélyének. Ha már megpucoltad a zöldséget, de még ne használod fel egy darabig, akkor tedd be vízbe úgy, hogy ellepje.

#10 Paradicsom

A paradicsom szár része a legérzékenyebb. Nem szabad fejjel lefelé tárolni, mert sokkal gyorsabban megrothad.

#11 Evés előtt mosd

A legtöbb zöldségnek és gyümölcsnek természetes védőrétege van a kórokozókkal szemben. Ha ezt tárolás előtt és nem fogyasztás előtt mosod le, akkor sokkal könnyebben fog megromlani.

#12 Brokkoli, karfiol

Ezeknek a zöldségeknek a virágos részét fogyasztjuk. Érdemes őket a szárukkal vízbe tenni, vagy vizes papírt helyezni a szárukra, hogy tovább frissek maradhassanak, akár csak egy szálas virágot a vázában

tudasfaja.com

Hirdetés