Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK 12 egyszerű dolog a mindennapokból, ami őrületes képet mutat mikroszkóp alatt!

12 egyszerű dolog a mindennapokból, ami őrületes képet mutat mikroszkóp alatt!

Hirdetés

A világ, mint tudjuk, nagy és titokzatos hely. Bárhová megyünk, mindenütt találunk látnivalót Ha közelebbről megnézzük ezeket a dolgokat, kiderül, hogy igazán mesés, mágikus  vagy egyszerűen félelmetes látványt nyújtanak. Habár sokat szabad szemmel nem vagyunk képesek látni, egy nagy teljesítményű mikroszkóppal, sokszoros nagyítással sikerül.

Elhoztunk néhány dolgot a mindennapi életből, amelyek jóval közelebbről megnézve olyan képet mutatnak, mintha egy földönkívüli kis világba nyernénk betekintést.

Hirdetés

1. Homokszemcsék

A homok összetétele helye szerint változhat. Dr. Greenberg Hawaii-ról sikerült egy mikro fotót felhasználva 300 szoros nagyítási képet készítenie a homokszemcsékről. A homok tele van trópusi tengeri élőlények kisebb-nagyobb maradványaival.

2. Az emberi szem

Suren Manvelyan örmény fizikus tanár barátai, kollégái és diákjai szemeiről készített lenyűgöző mikro fotókat.
“Nem tudtam, hogy ilyen bonyolult megjelenésűek. Naponta több száz szemet látunk, de nem is sejtjük, hogy miylen gyönyörű struktúrájuk van, mint egy ismeretlen bolygó felülete. ” -mondta Suren.

3. Gomba spórák

A gomba a gomba spórákat hordoz A spórák viszont nem virágzó növények, baktériumok stb. egysejtű reprodukciós egységei, amelyek sokáig képesek fennmaradni, még a legrosszabb körülmények között is. Az alábbi képen egy gomba tetején lévő spórákat láthatunk elektronmikroszkópos felvételen.

4. Kenyéren levő penész

Az élelmiszerbiztonsági szakértők szerint a penészgombákat, amik valójában egyfajta gombák, nem szabad fogyasztani. Ha bármilyen étel, beleértve a kenyeret, a penész jeleit mutatja, akkor ki kell dobnunk. Bár az ultra-feldolgozott és pasztőrözött élelmiszerek korában élünk, a penész olyan, amitől nem tudunk menekülni. Bizonyos formái toxikusak lehetnek, és allergiás reakciókat válthatnak ki. Ugyanaz a penész jelenik meg a kenyéren is, amit a penicillin előállítására használnak. Azok, akik lenyelik, súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki, például hirtelen vérnyomásesés, légzési nehézség, és rendkívül ritka esetekben szív- és érrendszeri összeomlás.

5. Csigaház

A csigák többsége növényevő. A fajoktól függően a csigák 5-25 évig élhetnek, és egy huzamban akár 3 évig aludhatnak. Az alábbi kép mikroszkopikus képet mutat egy fehér házú csigáról, amely gyakran található a kertekben. A képen a csigaház rétegeit láthatjuk egy darabon. Elektronmikroszkóp segítségével készült a kép.

6. Só

A só, elsősorban nátrium-kloridból (NaCl) álló ásvány, alapvető fontosságú az élet szempontjából, valamint az alapvető emberi ízérzékeléshez. Az emberek körülbelül 8000 évvel ezelőtt kezdték el sózni az ételüket. Egy elektronmikroszkóp segítségével Todd Simpson képes volt lenyűgöző képet készíteni a sókristályokról.

7. Golyóstoll

A golyóstoll az osztálytermek, irodák és otthonok egyik legfontosabb íróeszköze. Ez az egyik dolog, amivel szinte minden nap találkozunk életünk során. A toll hegye egy fémgömbbel van felszerelve, amely a tintát a papírra vagy bármely más felületre szállítja. A fémgömb készítéséhez használt fém acél, sárgaréz vagy volfrámkarbid. Todd Simpson elkészítette egy golyóstoll mikroszkopikus képet.

8. Nyomtatott papír

Egy másik fontos dolog az életünkben, amely a fából vagy füvekből származó rostos cellulózpép összenyomásával készül. Bár az USA csak a világ népességének 5% -át tartalmazza, a világon gyártott papírok mintegy 30% -át itt használják fel; ami évente átlagosan 85 milliárd kg-ot jelent.

9. Tűzőkapocs egy papírban

Több papírlap összetűzésére elsősorban ezt a kapcsot használjuk, ami z alábbi képen 30x-os nagyítással, elektronmikroszkóppal készült képen látható.

10. Tű és cérna

Az alábbi ábrán látható a tűt és cérnát 15x nagyították.

11. Pollenszem

A pollen lehetővé teszi a virágzó növények reprodukcióját. Ezek különböző módokon kerülnek át egyik növényről a másikra, de a méhek a fő szállítói. Alább látható a pollen 400x nagyítási képe.

12. Bajusz szál

A férfiak általában 11 és 21 éves kor között kezdenek arcszőrzetet növeszteni, a genetikai körülményektől és a környezettől függően. A folyamatot a tesztoszteron váltja ki, ami a herék által termelt androgén hormon. Az alábbi képen egy 500x-osan nagyított bajuszszőrű darab látható.

Bónusz: A post-it ragadós része

Érdekesség: Az újrahasználható ragasztóval ellátott papírdarabot Arthur Fry 1974-ben találta fel énekes könyvében levő könyvjelzőjének rögzítésére, miközben az egyházi kórusban éneket.

Hirdetés