Kezdőlap EGÉSZSÉG 11 elképesztő élelmiszer összetevő, amit mi is alig hittünk el!

11 elképesztő élelmiszer összetevő, amit mi is alig hittünk el!

Hirdetés

Úgy gondoljuk, hogy jól tudjuk, melyik élelmiszer miből készül, a sajt tejből, a kolbász húsból és így tovább. Azonban ha az élelmiszeripar olyan összetevőket használ a gyártás során, amelyekre soha életünkben nem gondoltunk volna.

Íme, 11 szokatlan, néhol egzotikus összetevő, amelyek mindennapi élelmiszereinkben megtalálhatóak. Az 1. kifejezetten meglepett még minket is!

Hirdetés

11. Annatto, trópusi cserje

A növény magjait sárgás vagy narancs színű élelmiszerek színezésére használják, és nagyon hasonlít az illata szerecsendióéra. Gyakran használják sajtok, margarinok és egyéb tejtermékek készítéséhez. Érdekes módon a 16. században használták először a Gloucester sajt sárgítására.

10. L-cisztein

Ezt az anyagot fánk- , muffin – és a croissant készítéséhez is használják, hogy könnyebben tudjanak dolgozni a tésztával. Cisztein előállításához szerves komponensre van szükség, így kacsatollat ​​vagy emberi hajat használnak. A  kellemetlen előállítási módszer ellenére az L-cisztein jó hatással van a bőrre és a haj egészségére, és véd az öregedéstől.

9. Kollagén

A kollagén állati fehérje, amelyet vénákból, csontokból, bőrből és más testrészekből nyernek ki, zselatin előállítására használják. Nem csak zselék és lekvárok, hanem fagylaltok (különösen a gyümölcsfagylalt és a jégkrém hab) összetevője. Egy másik meglepő állati eredetű összetevő egyes fagylaltok esetében a dekánsav, amelyet állati zsírból nyernek ki.

8. Ananász

Ananászokat a bennük található bromelain nevű enzim miatt használják, amely lebontja a fehérjéket. A húsfeldolgozó iparban kolbásztermékben és egyéb húskészítményekben használják. Egyébként hasonló tulajdonságokkal rendelkező enzimeket papajából (papain) és fügéből (ficain) is vonnak ki.

7. Halenyv

A halenyvet vagy hal kollagént, az egész világon használják a sörgyártásban, hogy az ital könnyebb legyen. Ez az anyag nagytestű halak úszóhólyagjából készül. Annak ellenére, hogy a végtermék nagyon alacsony mennyiségű halenyvet tartalmaz, a vegetáriánusok ellenzi a felhasználást.

6. Latex

Napjainkban szinte minden rágógumi alapja szintetikus polimerek. Leggyakrabban latex, amelyet más gumitermékek előállítására is használnak. A polimereknek az emberi testre gyakorolt ​​negatív hatása nem bizonyított, de ne feledd, hogy a gyártók nem javasolják, hogy 10 percnél hosszabb ideig rágj egy rágót.

5. Rozmaring

A fűszernövényként ismert rozmaring napjainkban több szerepet tölt be az élelmiszeriparban. Az antioxidánsok rozmaringból készülnek, hogy a zsírban gazdag élelmiszereket megvédjék az avasodástól, például a chipseket.

4. Bíbortetű – bíborfesték

A bíbortetvekből kivont bíborfesték az élelmiszeripar számára nagyon hasznos ételfesték, amelyet lekvár és fagylalt készítéséhez is használnak. Ha vörös színezésű ételt választasz, akkor valószínűleg ez a legjobb választás, mert nem károsítja egészségét (kivéve az nagyon ritka allergiás reakciókat).

3. Kőszénkátrány

A kőszénkátrányt az alluravörös elnevezésű ételfesték készítéséhez használják. Az élelmiszeriparban az anyagot halak, édes ételek és enyhén alkoholos italok színezésére használják. Az anyag feltételezett mérgező hatását a kutatások nem bizonyították. A kutatási eredmények ellenére néhány európai ország betiltotta.

2. Sellak

A sellak egy természetes gyanta, amelyet a női lakktetűk választanak ki a fák kérgére. A feldolgozás után ezt az anyagot zselécukorkák, csokoládé és más desszertek készítésére használják, amelyeknek fényes felszínt kölcsönöz.

1. Arany és ezüst

Ezeket a nemesfémeket kiegészítő színezésként használják desszertek és cukrászati termékekhez, a megjelenésük javítására. Mivel elég drágák, az aranyat és ezüstöt csak prémium ételekben használják.

 

Hirdetés