Kezdőlap EGÉSZSÉG 11 dolog, ami a testeddel történik, ha elkezdesz minden nap gyalogolni

11 dolog, ami a testeddel történik, ha elkezdesz minden nap gyalogolni

A mai modern világban sokkal kevesebb fizikai aktivitás igényeltetik a napi tevékenységek elvégzéséhez, mint akár 30 évvel ezelőtt. Bár az edzőterembe járás és a divatos sportruházatban való pózolás nagy trend lett, sokan hajlamosak megfeledkezni róla, hogy az olyan egyszerű mozgás, mint a gyaloglás is, mennyi jótékony hatással rendelkezik.

Ugyan nem magas intenzitású és nem lehet vele látványos izomnövekedést elérni, mégis számos előnyt jelent a fizikális és mentális egészségünkre egyaránt. Ezzel a 11 dologgal számolhatsz, ha napi legalább 30 percet gyalogolsz.

1# Mentális egészség javulása

Tanulmányok bizonyítják, hogy az olyan alacsony intenzitású mozgásformák, mint pl. a gyaloglás, képes megelőzni a neurodegeneratív betegségek kialakulását. Ha naponta sétálsz, nem csak a tested, de az elméd is erősödik.

2# Jobb látás

A gyaloglás serkenti a vérkeringést, ami azt jelenti, hogy a szervezeted több oxigénhez és tápanyaghoz jut. A látás is erősödik általa és a zöldhályog kialakulásának esélye csökken.

3# Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Ahogyan a futás, kerékpározás, úszás, úgy a gyaloglás is jót tesz a szív egészségének, mivel serkenti a vérkeringést és szabályozza vérnyomást. Még a magas koleszterinszintet is csökkenteni tudja.

4# Növekedett tüdőkapacitás

Minél többet dolgozik a tüdőd, annál erősebbé válik. Minél több friss levegővel telik edzés közben, annál jobban tudja eliminálni az egyes méreganyagokat is a szervezetből, mellesleg pedig több oxigénnel látja el a testet és fokozza az anyagcserét.

5# Hasnyálmirigy egészsége

A cukorbetegség megelőzésének egyik nagyszerű eszköze lehet, ha az egészséges étkezéssel társul. A lényeg a rendszerességben van.

6# Emésztés javulása

A gyaloglás ugyanúgy megmozgatja a testet, serkenti a keringést és növeli a bélmozgást is. Napi 30 perc gyaloglás szabályozni tudja a bélmozgást, így sokkal rendszeresebb lesz a székletürítés. Ha több vizet iszol, még jobb eredményeket érhetsz el.

7# Izomtónus javulása

Ha eleget sétálsz, gyakorlatilag ugyanazt éred el, mint egy alacsony intenzitású edzéssel. Az izomtónus javulását és súlycsökkenést is tapasztalni fogsz.

8 – Erős csontok és ízületek

A napi rendszeres gyaloglás növeli az ízületek mobilitását és növeli a csontsűrűséget is. Ahogyan minden testrészünknek, úgy az ízületeknek is fontos a megfelelő vérellátás és ehhez a mozgás a legjobb út.

9 – Kevesebb derékfájdalom

Ha gyakran fáj a derekad, akkor a gyaloglás a neked való mozgás. A gerinc vérellátását is fokozza és segíti a testet, hogy apróbb sérüléseket hatékony gyógyítani tudjon. Vedd fel séta közben a megfelelő testtartást és idővel a hátizmaid erősödni fognak.

10 – Nyugodtabb elme

Bizonyított tény, hogy a mozgás, így a séta is csökkenti a depressziós tüneteket.

11 – Több energia

Nap közben több energiát használsz fel, ami éjszaka jobb alvást biztosít. Ezáltal jobban ki tudod pihenni magad és az agyműködésed is fejlődni fog a fokozott vérkeringés miatt. A tested jobban fog működni és sokkal energikusabbnak érzed majd magad.

tudasfaja.com

loading...