Kezdőlap EGÉSZSÉG 10 mindennapi szokás, ami kinyírja a veséd!

10 mindennapi szokás, ami kinyírja a veséd!

A vesék kiemelkedően fontosak az egészségünk fenntartása szempontjából. Szűrik a vérünket, ásványi anyagokat szívnak vissza, vizeletet és hormonokat termelnek, eltávolítják a toxinokat és savakat semlegesítenek. 

 

 

A vesék károsodása akár éveken keresztül észrevétlenül is történhet, mivel még 20%-os hatékonysággal is képesek fenntartani működésüket. A vesekárosodást emiatt csendes betegségnek is szokták nevezni, ezért is olyan fontos, hogy vigyázzunk rájuk, mielőtt túl késő lenne.

Íme, 10 szokás, amelyek komoly károkat okozhatnak a veséinknek.

1.) Elégtelen vízfogyasztás

A vese fontos funkciója a vér szűrése és a méreganyagok eltávolítása. Ha nem iszunk elegendő tiszta vizet a nap folyamán, a méreganyagok felhalmozódnak és ez súlyos kockázatot jelent  a szervezetre nézve.

2.) Túl sok só fogyasztása
A szervezetnek szüksége van nátriumra a megfelelő működéséhez, azonban a legtöbb ember túl sok sót fogyaszt, ami képes megemelni a vérnyomást és ez stresszként hat a vesékre. Naponta legfeljebb 5g sót szabad használni az ételek ízesítésére.

3.) Ellenállni, ha szólít a természet

Sokan figyelmen kívül hagyjuk a késztetést, mert túl elfoglaltak vagyunk vagy szeretnénk elkerülni a nyilvános WC-ket. A vizelet rendszeres és tartós visszatartása veseelégtelenséghez, vesekövességhez és inkontinenciához vezethet. Mindig hallgass a tested jelzésére.

4.) Le a cukorral!
Tudományos tanulmányok bizonyítják, hogy azoknál, akik naponta 2 vagy annál több cukros italt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel található fehérje a vizeletükben. A vizeletben lévő fehérje a korai jele annak, hogy a vesék nem végzik megfelelően a munkájukat.

5.) Vitamin- és ásványi hiány

Teljes értékű élelmiszerek fogyasztása, rendszeres és bőséges zöldség és gyümölcs fogyasztás hozzájárul az egészségünkhöz és a jó vesefunkció szempontjából is nagyon fontos. A B6-vitamin és a magnézium például rendkívül fontosak a vesekövek kockázatának csökkentése érdekében.

6.) Túl sok állati fehérje fogyasztása

A fehérje, különösen a vörös hús fogyasztása növeli a vesék metabolikus terhelését. Tehát, ha több fehérje van a táplálkozásban az azt jelenti, hogy a veséknek keményebben kell dolgozniuk, és ez idővel vese károkat vagy diszfunkciót okozhat.

7.) Alváshiány

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos az elegendő mennyiségű éjszakai pihenés. A krónikus alváshiány sok betegséghez kapcsolódik, és a vesebetegségek is szerepelnek a listán. Az éjszaka folyamán a szervezet javítja a sérült szöveteket, így a vesék szöveteit is.

8.) Kávészünet
Csakúgy, mint a só, a koffein is növelheti a vérnyomást, és fokozott terhelésnek teheti ki ezáltal a veséket. Idővel a túlzott kávéfogyasztás károsíthatja a veséket.

9.) Fájdalomcsillapító túlzott használata

Sokan a legkisebb fájdalmakra is gyógyszereket szednek be, miközben megfeledkeznek a természetes alternatívákról. A fájdalomcsillapítók túlzott használata súlyos károkat okozhat a vesékben és a májban is.

10.) Alkoholfogyasztás

Habár különösebb gondot nem okoz, ha időnként megiszunk egy pohár bort vagy sört, de a legtöbben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a mértékről és az alkalomszerűség sem 2 havonta egy italt jelent. Az alkohol valójában egy méreg a szervezet számára, amelyet semlegesíteni kell, ez pedig a májat és a veséket is megterheli.

tudasfaja.com

loading...