Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 10 igénytelen, gyorsan és bárhol növő zöldségnövény, amit te is bárhol termeszthetsz!

10 igénytelen, gyorsan és bárhol növő zöldségnövény, amit te is bárhol termeszthetsz!

Hirdetés

Ezek a zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a betegségekkel küzdő fitokemikáliákkal. Rostokban is gazdagok, ami nagyon fontos a megfelelő testsúly eléréséhez, mivel segít az éhségérzet szabályozásában, emellett az egészséges emésztéshez is elengedhetetlen.

Minél többet fogyasztunk belőlük, annál jobb, ugyanakkor jó észben tartani, hogy az organikus termesztésűekkel támogatjuk szervezetünket a leginkább. Ha pénztárcabarát megoldást keresünk, akkor bátran fogjunk a termesztésükbe, mivel igazán megéri időben, pénzben és energiaráfordításban is.

Hirdetés

1. Zöldbab

Nagyon tápláló zöldség, amely béta-karotint és likopint is tartalmaz. Mindkét anyag antioxidáns tulajdonságú, ami azt jelenti, hogy felveszi a harcot a betegségekkel. A legtöbb zöldbab a laza talajt és a napsütést kedveli. Néhány héten belül betakarítható és van idő egy második szedésre is.

2. Cékla zöld

A legtöbb ember csak a gyökeret használja, pedig a zöld része is nagyon tápláló. Magas réz-, vas- és K-vitamin tartalommal rendelkezik. Sokféleképpen felhasználható a salátáktól kezdve, a smoothie-kon át a párolásig. Akkor érdemes leszedni, amikor nagyjából 5-7 cm magasak

3. Spenót

Rendszeresen fogyasztva csökkenti az asztma, magas vérnyomás és rákos megbetegedések kockázatát, miközben a haj és a bőr egészségét támogatja. A kora tavasz nagyszerű a vetéshez és utána 3-5 héttel leszedhető. Ekkor elég ollóval levágni a leveleket, visszanőnek.

4. Kel

A napi ajánlott K- és C-vitamin mennyiséget egy csésze tartalmazza, ugyanakkor csak 30kcal-t jelent. Antioxidánsokban is gazdag. Egész évben képes növekedni, de íze egy fagy után kellemesebb. Bőségesen termő, hidegtűrő. Egy hónappal az ültetés után szedhető.

5. Zöldborsó

Bőségesen termő, rengeteg kis zöld hüvelyt hoz, amit zsengén leszedve köretként is fogyaszthatunk. Rostban és C-vitaminban gazdag. Elég szívós növény, de nem szereti a száraz, meleg időt. Vetéstől számítva ütemterv szerint szedhető.

6. Szivárványos mángold

A-, C- és E-vitamin, cink és a mangán gazdag forrása. Tápláló növény és nagyon könnyen növekszik. Kora tavasszal elvetve, egész szezonban szedhető.

7. Pak choi

Levesekbe és salátákba felhasználva érdekes íz élményt és textúrát nyújt. Különösen Délkelet-Ázsiában népszerű növény. Magas A-vitamin, béta-karotin, C-, és K-vitamin tartalommal rendelkezik. Káliumban, magnéziumban, mangánban és kalciumban is gazdag. A szezon elején szokták vetni és késő nyáron még van alkalom egy második aratásra. 45-50 nap alatt érik be. Akkor érdemes betakarítani, amikor a levelek kb. 7-8 cm-esek és fejet formálnak.

8. Zöldhagyma

Számos egészségre jótékony hatású anyagot tartalmaz, köztük sok rostot, C-vitamint, káliumot. Tüdővédő, vérnyomás- és koleszterincsökkentő. Használd nyersen vagy párolva egyéb zöldségekkel.

9. Saláta

Nincs is annál jobb, mint a saját kertünkből frissen leszedni a salátát és azt fogyasztani. Kedvelik a hidegebb kora tavaszi, őszi időjárást és 3-4 hét alatt beérnek.

10. Pitypang levél

A legtöbb kertész gyomnövénynek tekinti, és a kiirtásán fáradozik. Igazából nagyon tápláló, tele antioxidánsokkal (béta-karotin), C- és A-vitaminnal, kalciummal, káliummal, foszforral, mangánnal, magnéziummal és rézzel. Több fehérjét tartalmaz, mint a spenót. Lehetséges, hogy tele van vele a kerted, így nem is kell foglalkozni a termesztésével, csak learatni.

tudasfaja.com

Hirdetés