Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 10 hasznos mosási módszer, amit még nagymamámtól tanultam!

10 hasznos mosási módszer, amit még nagymamámtól tanultam!

Vajon létezik olyan ember a földön, aki kiugrik a bőréből örömében, ha mosásról van szó? Erős bennünk a kétely. A szennyes holmikkal való küzdelmet ugyan mi sem tudjuk szórakoztatóvá varázsolni, de megosztunk veletek néhány tippet, hogyan rövidíthetitek le a munkaidőt.

A következő tippek nem csak szabadidőt spórolnak, de a pénztárcának is kedveznek majd. Lássuk, milyen trükkökkel lehet hamarabb megszabadulni a szennyes cuccoktól!

1. Rövidebb szárítási idő

Összesen egy szárítógéped van, de nagyjából 6 adagnyi ruhád? Úgy érzed, hogy sosem fogsz a végére érni? Mindössze annyit kell tenned, hogy a nedves ruhák közé bedobsz egy teljesen száraz törülközőt. Ezzel le tudod rövidíteni a szárítási időt a felére, mivel magába fogja szívni a felesleges nedvességet.

2. Szabadulj meg a halomtól mosási rutinnal

Elsőként mindig szeparáltan gyűjtsd a szennyest (fehér, színes, sötét), hogy csak egy mozdulat legyen bedobni egy adagot a mosógépbe, ne kelljen a válogatással időt tölteni. Másodszor, minden reggel ébredéskor az legyen az első, hogy bedobsz egy adagot, mielőtt elindulsz, csak ki kell szedned, áttenni a szárítóba és mire hazaérsz a munkából, már csak hajtogatnod kell.

3. Tartsd tisztán a gépeket

A mosógép és a szárító rendszeres karbantartása biztosít téged arról, hogy mindig megfelelően és hatékonyan működjenek. Akár 2 havonta érdemes egy tisztító mosást elvégezni. Önts egy csésze szódabikarbónát a mosógép dobba és indíts el egy normál mosási programot. Ha ez lement önts az öblítő rekeszbe 2 csésze ecetet, 10 csepp illóolajjal elkeverve és indíts el egy öblítő programot. Ez segít megszabadulni a szennyeződésektől és az esetleges penésztől. Utólag egy vattával takarítsd ki a tömítő gumi közé szorult szennyeződést is. A szárítógép szűrőjét legalább heti egyszer takarítsd ki.

4. Zoknik és szagok kordában tartása

Gyakorlatilag senki sem immunis a zoknik elszökésére. Egy olyan dologgal állunk szemben, ami szinte kivédhetetlen folyamat. Azonban ha beszerzel egy hálós zsákot és abba teszed a zoknikat és a fehérneműket, kisebb az esélye, hogy eltűnjenek, vagy a ruhák közé csavarodjanak.

Ha nagyon koszos, büdös ruha van a szennyesben, azt a mosás előtti éjszaka érdemes ecetes vízben hagyni ázni.

5. Fehéríts és öblíts olcsón

Az ecet, amellett, hogy olcsó nagyon hasznos dolog és nem győzünk elég hálásak lenni érte. Ha egy makacs folttal állsz szemben, akkor érdemes közvetlen a foltra tenni az ecetből és hagyni állni 10-15 percig. Ha ennél is erősebb szer kell, akkor keverj 1 ek szódabikarbónából egy némi ecetből pasztát és azt használd a foltok eltávolításához fehér ruhán.

Öblítőként is alkalmazhatod. Utána álom puhák lesznek a ruhák és a törülközők is. Csak tégy az öblítő rekeszébe 1/2 csésze ecetet.

6. Gumis lepedő összehajtása 30 másodperc alatt

Kövesd a videóban látottakat és neked sem lesz többé macerás a gumis lepedő összehajtogatása.

7. Házi szer a gyűrődések ellen

 

Keverj össze 2 csésze meleg vizet 1 evőkanál ecettel és 1 evőkanál hajbalzsammal. Ezt töltsd bele egy spricnis flakonba, majd rázd jól össze. Helyed ez egy kemény, sima felületen a gyűrődött ruhát, majd fújd le a keverékkel. Simítsd ki jól a tenyereddel. Ismételd meg a folyamatot, majd hagyd így, vagy felakasztva megszáradni a ruhadarabot.

8. Babaholmi foltok eltávolítása

A legegyszerűbben és a legnagyobb valószínűséggel a bébi ruhák koszolódnak el. A szennyes hamar megtelik velük, de ezekkel a tippekkel a legnagyobb hatékonysággal tudod majd kitisztítani  a foltokat belőlük. A cikket itt találod!

9. Naponta moss kis adagokat

Ha szeretnéd megelőzni a hétvégi szennyes feltornyosulást és az órákig tartó házimunkát, akkor érdemes naponta vagy kétnaponta kisebb adagokat mosni, akár rövid programmal is, ha nem nagyon szennyezettek a darabok. Rövidebb mosási idő, kevesebb ruha, kevesebb hajtogatás, hétvégén pedig több szabadidő vár majd!

10. Adj időt a farmereknek

Alapvetően egy farmernadrágot vagy kabátot nem kellene kimosni legalább 6 hónapig a beszerzést követően. Természetesen, ha nagyon elkoszolódik, akkor kénytelenek vagyunk. Azonban, ha csak viselt a nadrág, akkor heti-kétheti rendszerességgel elég kimosnunk. A mosást végezzük alacsonyabb hőfokon, az anyagok kifordítva és mindig felakasztva hagyjuk száradni.

tudasfaja.com

loading...