Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Így hűtöm le kánikula idején a felforrósodott lakást fillérekből, klíma és légkondi...

Így hűtöm le kánikula idején a felforrósodott lakást fillérekből, klíma és légkondi nélkül!

Hirdetés

A légkondi, valljuk be, egy igen praktikus dolog, azonban, amennyi előnye van, legalább annyira káros is. Ha nem tisztítjuk megfelelően, könnyen légúti megbetegedéseket idézhet elő, de súlyosbítja az allergiás tüneteket, és az asztmát is.

 

Hirdetés

15 módszer, hogy kellemes hőmérséklet legyen a lakásban légkondi nélkül is.

1.Blackout sötétítő

A blackout vagy fényzáró sötétítő egy speciális szövési eljárással készül, melynek lényege, hogy két textilréteg közé egy harmadik fekete textilszálat szőnek. Ezáltal az anyag annyira sűrű lesz, hogy akár 100%-os fényzárásra is képes, és egyáltalán nem ereszti át a fényt. Egy ilyen sötétítő segítségével nyáron akár 33%-al is csökkenhet a hő.

2.Textíliák lecserélése
Az ágyneműt, ágyhuzatot, ágytakarót ajánlott nyáron valami vékonyabb anyagra cserélni, egy könnyebb szövetre, vagy nyári pamutra. Ezek jobban lélegeznek, és nem zárják magukba a hőt, hűvösebbek maradnak. Használjunk hajdina párnát, ennek rostjain a levegő sokkal könnyebben áthalad.

3.Ventilátor jéggel

Töltsünk meg egy tálat jéggel, majd indítsuk be a ventilátort, és tegyük a tálat elébe. A jég segítségével sokkal hűvösebb lesz a levegő.

4.Ventilátor ellentétes mozgása
Állítsuk be a ventilátort úgy, hogy az óra mutató járásával ellentétes irányban haladjon, magasabb fordulatszámon. A nyári kánikulában így sokkal hidegebb lesz az otthonunk levegője.

5.Izzók lecserélése

Cseréljük le az izzókat olyanra, melyek sokkal kevesebb hőt termelnek, ugyanis ezek még inkább fokozzák nyáron a hőérzetet a lakásban.

6.Hűtsük le az ágyat

Este mielőtt lefeküdnénk, a lepedőt tegyük egy légmentesen záródó nejlonzacskóba, és helyezzük pár percre a hűtőszekrénybe. Ezután tegyük vissza, és érezni fogjuk, hogy sokkal hűvösebb lesz a lakásban. Vagy tehetünk egy üveg jéghideg vizet az ágyba a lábunkhoz, ha már nagyon nem bírjuk a hőséget.

7.Aludjunk a földön
Tegyünk egy matracot a földre, és aludjunk azon. Éjszaka ez a szoba leghűvösebb pontja, sokkal kellemesebben fogunk aludni, mint az átmelegedett ágyban.

8.Nyissuk ki az ablakot

Amikor lement a nap, nyissuk ki az ablakokat, hogy kellőképp ki tudjon szellőzni a szoba, és elegendő friss levegőhöz jussunk. Semmiképp ne szellőztessünk napközben egy kánikulai napon.

9.Testhőmérséklet szabályozása
Amikor nem létezett légkondicionáló, remek módszer volt a hideg vizes borogatás arra, hogy le tudjuk hűteni a felhevült testünk. Vizezzünk be egy pamut rongyot, majd terítsük a vállunkra, homlokunkra, bokánkra. Vagy áztassuk egy hideg vizes tálba a lábunk.

10. Húzzuk be a sötétítőket nap folyamán

A hő 30%-a az ablakon keresztül jön be a lakásunkba. Napközben húzzuk be a sötétítőket, így sokat spórolhatunk, ugyanis nem kell légkondit, vagy ventilátort használnunk.

11.Csukjuk be az ajtókat

Akárcsak az ablakokra, az ajtókra is ugyanez érvényes. Csukjuk be őket, főleg a hálószobában, így este, amikor le kell feküdnünk, itt sokkal kellemesebb lesz a hőmérséklet.

12.Éjszakára nyissuk ki az ablakokat

Szereljünk szúnyoghálót az ablakokra, és éjszakára nyissuk ki, ilyenkor sokkal kellemesebb már a kinti hőmérséklet is, és jobban fogunk tudni aludni.

13.Nyomjuk ki a meleg levegőt a lakásból

Ha este egy ventilátort az ablakhoz állítunk, és kifele fordítjuk, akkor a benti meleg levegő kimegy, és kicserélődik a kinti kellemesebb levegővel.


14.Vizes lepedő

Ha már nagyon elviselhetetlen a hőmérséklet, estére tegyünk egy vizes lepedőt az ablakba, és nyissuk ki az ablakot. Ha egy kis huzatot csinálunk, akkor a vizes lepedő segítségével nagyon kellemes lesz a hőmérséklet a szobában.

15.Szellőztetéskor kapcsoljuk be a ventilátort

Ha főzünk, zuhanyozunk, sütünk, vagy bármi olyan tevékenységet végzünk, ami hőt bocsát ki, kapcsoljuk be a ventilátort, és nyissuk meg az ablakot.

tudasfaja.com

Hirdetés