Kezdőlap EGÉSZSÉG 10 biztos jele annak, hogy a májad működése kezd leállni

10 biztos jele annak, hogy a májad működése kezd leállni

A máj fontos szerepet tölt be az emésztési folyamatokban, az epetermelésben, a tápanyagok feldolgozásában, a cukor (glükóz) raktározásában gyors energiaforrásként és nem utolsósorban a méregtelenítő folyamatokban, mint például a mérgező anyagok és gyógyszerek semlegesítésében és eltávolításában.

 

A lista nem teljes, de már ebből is tisztán kitűnik, hogy az egyik legfontosabb szervünkről beszélünk. Képzeljük el, hogy milyen komoly károsodások érhetik a szervezetünket, ha a májunk működése romlik és ezen funkciók is kárt szenvednek.

Mivel a máj regenerálódni képes szövet, ezért a tünetek megjelenésekor már komoly károsodásról van szó és ilyenkor fontos, hogy életmódot váltsunk. Melyek ezek a tünetek?

#1. Sárgaság

Amikor a vörösvértestek természetes úton lebomlanak, akkor melléktermékkén bilirubin képződik, amelyet a máj választ ki az epén keresztül. Ha ez nem történik megfelelően, akkor felhalmozódhat a testben, aminek következtében a szem fehérje és a bőr is sárgulhat.

#2. Hasi fájdalom

A gyulladt máj megnagyobbodhat és az szervet borító hártya idegeire nyomást gyakorol, amely a has jobb felső részében fájdalmat kelt.


#3. Kimerültség

A máj károsodása méreganyagok felhalmozódásával járhat. Ez hosszú távon kimerültséget eredményez, amelyen sem az elegendő alvás, sem a pihenés nem segít.

#4. Gyakori zúzódások

A máj a normális véralvadásban is szerepet játszik, de ha működése romlik, akkor nem kizárt, hogy könnyebben tapasztalsz magadon zúzódási foltokat, még ha nem is emlékszel, hogy hogyan szerezted.

#5. Hányinger, hányás

A májkárosodásban, különösen a kései fázisban gyakori a hányinger ás a hányás jelentkezése.

#6. Megnövekedett has

Túlzott evés nélkül is növekszik ilyenkor a has. Ennek oka a májkárosodás során kialakuló ascites, azaz hasvíz. Ilyenkor szövetközi folyadék gyűlik fel a hasüregben.

#7. Dagadt lábak

A lábak ödémásodás is lehet a májkárosodás következménye.


#8. Savas reflux

Azok, akik májkárosodást szenvednek el, gyakran tapasztalhatnak gyomorégést, savas felböfögést.

#9. Étvágycsökkenés

Ezen tünet mögött számtalan okot felsorakoztathatunk, amelyek között a májelégtelenség is szerepel.

#10. Viszkető bőr

Már említettük, hogy az egészségtelen máj nem képes a bilirubint eltávolítani, és ha ez a vegyület felhalmozódik a bőrben, akkor képes elviselhetetlen viszketést is okozni.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...