Kezdőlap AKTUÁLIS Zacher Gábor: az lenne a leggazdaságosabb egy kórháznak, ha a sürgősségi osztályra...

Zacher Gábor: az lenne a leggazdaságosabb egy kórháznak, ha a sürgősségi osztályra bekerülők egy óra múlva meghalnának

Hirdetés

Dr. Zacher Gábor az egészségügyi finanszírozás problémáiról beszélt. Szerinte jelenleg az lenne a leggazdaságosabb egy kórház számára, ha minden sürgősségi osztályra bekerülő beteg meghalna egy órával a bejövetele után.

„Körülbelül háromszorosa a jövedéki adóból befolyt összegnek az, amit évente Magyarországon az alkoholbetegek kórházi ellátására költünk” – idézi a Pénzcentrum dr. Zacher Gábor orvos egyik interjúját.

Hirdetés

Mint kifejtette, bár nagyon rosszul működik a kórházi finanszírozás, de például egy kórházba kerülő részeg, „az hihetetlenül gazdaságos”, mert homogén betegcsoportok (HBCS) alapján finanszírozzák a betegeket.

Szerinte az is a rendszer hibáját mutatja, hogy jelenleg az lenne a leggazdaságosabb egy kórház számára, ha minden sürgősségi osztályra bekerülő beteg meghalna egy órával a bejövetele után.

Ebben az esetben akkor a kórház biztos, hogy nem kerülne adósságba, mert egy halott után 0,8-as HBCS-t kap az intézmény, az most nagyjából 200 ezer forint, és nem kell sokat azalatt az egy óra alatt belefektetni– fogalmazott.

Úgyhogy ez egy kifizetődő történet lenne, pontosan ugyanúgy, mint mondjuk az ittas betegek is, akikkel úgy nincs különösebb gond, azért mondjuk olyan 140-150 ezer forintot kap az osztály, és alapvetően beköt egy infúziót neki, lecsöpög másfél liter infúzió, azt’ reggel megkapja a ruháit, és elmegy. És ha mondjuk talán még van reggel egy kis reci, akkor kap egy kis benzolt, egy tegretolt, hogy mégse ott görcsöljön bele, hanem majd amikor hazaért három faluval odébb, ott produkáljon egy epilepsziás rohamot. És gyakorlatilag olcsón megússza az ellátórendszert. Ez például jól van finanszírozva. De van egy csomó minden, ami nem. Például mondjuk egy ilyen vérző beteg ellátásának a finanszírozása, az nagyon komoly ráfizetéses ma egy kórháznak” – magyarázta Zacher.@boglarka0705 Gazdaságos alkoholisták: #drzachergabor #interjú #kórház #gazdasag #finanszírozás #magyarorszag ♬ eredeti hang – kacs21

Hirdetés