Kezdőlap AKTUÁLIS Visszatér a fagy, érkezik a sarkvidéki levegő – mutatjuk mikor

Visszatér a fagy, érkezik a sarkvidéki levegő – mutatjuk mikor

Jövő héten visszatérnek a fagyok, sarkvidéki eredetű levegő kíséretében – legalábbis ez derül ki az Országos meteorológiai Szolgálat gazdáknak szóló, agrometeorológiai jelentéséből:

A talaj a következő néhány napban szikkadni fog, ezt segíti a többórás napsütés és a szél is, érdemes a tavaszi vetéssel haladni. A jövő hét közepén azonban ismét visszatérhetnek az éjszakai fagyok – írták a jelentésben.

A múlt hét közepén még az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletek voltak jellemzőek, majd a hét végétől melegedett a levegő. Csütörtökön kiadós eső érkezett, az elmúlt tíz nap csapadékmennyisége a Dunántúl északnyugati negyedén az 50 millimétert is meghaladta, de a Sopron térségében lehullott 80 milliméter körüli mennyiség több, mint ami ott a megelőző három hónapban összesen esett.A talaj felszín közeli része sokfelé sáros, csak a déli, délkeleti országrészben szárazabb. A középső és mélyebb talajrétegek vízellátottsága az ország túlnyomó részén eddig is jó volt, most Sopron környékén is sokat javult. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet a hét elejétől már szinte országszerte és tartósan meghaladja a 10 fokot.

Hozzátették: az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza szárba indult, a repce pedig kezd virágozni. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de a múlt héten már megkezdték a napraforgó, főként az Alföldön pedig a kukorica vetését, a talajhőmérséklet már elérte a 10 fokos küszöbértéket.

A gyümölcsösök közül sok teljes virágzásban van, többfajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat. Az elmúlt napok gyakran csapadékos időjárása miatt magas volt a páratartalom, sokat volt a növények levele vizes, mely a gombás megbetegedések kockázatát növelte – írták.Az elemzés szerint a folytatásban eleinte mérsékleten meleg, szárazabb légtömeg érkezik az ország fölé, így pénteken és szombaton száraz idő valószínű, a talaj felső rétege száradni, szikkadni fog, amit a többórás napsütés és szél is segíti majd. Érdemes az aktuálissá vált és eddig a sáros talaj miatt elmaradt tavaszi vetéseket erre az időszakra időzíteni – írták.

Hozzátették: vasárnap estétől ismét csapadékosra fordul az idő és a hőmérséklet a jövő hét elején 15 fok körülire esik vissza. A számítások szerint jövő szerdán sarkvidéki eredetű légtömeg árasztja el a Kárpát-medencét, néhol újra megjelenhetnek majd az éjszakai fagyok.

loading...