Kezdőlap EGÉSZSÉG Vírusölő, nyákoldó, stressz oldó, segít álmatlanság ellen és még sorolhatnánk! Így készül...

Vírusölő, nyákoldó, stressz oldó, segít álmatlanság ellen és még sorolhatnánk! Így készül a hársfa szörp!

Számos parkban, téren, útszélen találkozhatunk a szép szabályos koronát nevelő, illatos hársfákkal, akik nem csak a szemünket és az orrunkat kényeztetik, de csodás jótékony hatásokkal is rendelkeznek.

 

Jellemzően teáját fogyasztják sokan, de szörp is készíthető belőle, ami szintén hatékony gyógynövényes italnak számít. Évszázadok óta használják már a népi gyógyászatban.

Hatóanyagai közül a legjelentősebbek a flavonoidok, mint a tilirozid, kvercetin, kempferitin, de cseranyagokat, nyálkaanyagokat és illóolajat is tartalmaz.

Melyiket és mikor érdemes szedni?

Nem mindegyik hársfa virága alkalmas házi felhasználásra. Az ezüsthársat csak ipari célokra szokták felhasználni. Ez ezüstszínű és levelének fonákja molyhos. Ellenben a széles és keskenylevelű hárs, amelynek zöld a levele és szőrtelen a fonákja, házi feldolgozásra is gyűjthető.

Az alkalmas időpont akkor van, amikor teljesen virágzik (május közepe-vége), legalább 2/3-a virágoknak kinyílott. Ekkor a legmagasabb a hatóanyagtartalma.

Egészségügyi hatásai

Az egyik legjobb gyógynövény nátha és influenza esetén, mivel vírusölő és jó nyákoldó.Segíti az emésztést, serkenti a gyomorsav- és az epetermelést, csökkenti a görcsöket és a gyomorideget.

Idegesség, szorongás, stressz esetén kiváló nyugtató hatással rendelkezik. Álmatlanság esetén is ajánlott lefekvés előtt teájából fogyasztani.

Hársfaszörp recept

Ezekre lesz szükség:

  • (közel 3,5 liter szörphöz)
  • 4-5 marék megmosott hársfavirág
  • 2 kg kristálycukor
  • 3 l víz (felforralva, lehűtve)
  • 2 nagy citrom szeletelve (héj nélkül)
  • 1 kávéskanál citromsav
  • 1 kávéskanál borkősav
Így készítsd el:

Miután megmostad a hársfavirágokat, hagyd, hogy lecsurogjon róluk a víz és tedd bele őket egy 5 literes befőttes üvegbe.

A kristálycukrot oldd fel a 3 liter felforrt, de már kellemesen melegre hűlt vízben. Add hozzá a citromot, citromsavat és a borkősavat és keverd el jól.

Ezt öntsd rá a hársfavirágra.

Rögzíts az üveg szájára egy olyan anyagot (rongydarab, szalvéta), amely védi, ugyanakkor tud szellőzni alatta.

Hagyd így 3 napig és naponta többször (4-5) is keverd meg.

A harmadik nap leteltével szűrd el és öntsd át üvegpalackokba, amelyeket zárj le jól.

tudasfaja.com

loading...