Kezdőlap EGÉSZSÉG Veszélyesebb, mint egy darázscsípés, mégsem tud róla senki!

Veszélyesebb, mint egy darázscsípés, mégsem tud róla senki!

Hirdetés

Nagyon szerencsés az az ember, aki ezzel a vérszívó kis szörnyeteggel még soha életében nem találkozott. Aki már igen, azt valószínűleg meg is csípte legalább egyszer és tudja, hogy mennyire kellemetlen az érzés. 

Imádjuk a nyarat, a meleget és a vízpartokat, de a böglyöket már annál kevésbé, pedig szinte elkerülhetetlen, hogy felbukkanjanak a közelben.

Hirdetés

Ezek a légyféleségek valamivel nagyobbak, mint a házi légy, színük pedig amolyan kopottas szürkés-barnás. Egyértelműen megkülönböztethetőek a szúnyogtól és a légytől is.

Hímek és nőstények megkülönböztetése

A hím bögöly fején az összetett szem összeér, a nőstényekén egy kis lemez választja el. Ezt azért jó tudni, mert a hímek csak növényi nedvvel táplálkoznak, a nőstényeknek azonban szükségük van a szaporodáshoz gerincesek vérére is.Leggyakrabban nagy melegben, nedves, vizes területeken lehet velük találkozni, főként állóvíz vagy lassú folyású víz közelében. Ez nem zárja ki azt, hogy legelőkön, réteken vagy erdőkben is felbukkanjon, ha van olyan itatóhely a közelben, amelyhez nagyobb testű emlősállatok járnak szomjukat oltani.

A fürdőző embereket is előszeretettel támadják meg, hiszen a csupasz bőrünk könnyű terepet szolgáltat számukra.

Nem csak fájdalmas a csípésük, de veszélyes is lehet

Miközben ezek az élősködő rovarok megcsípik az áldozatukat, nem csak vért szívnak a bőrön keresztül, de az ejtett sebbe a garatváladékuk is bekerül és ezáltal bármilyen kórokozót bejuttathatnak a szervezetünkbe, amely az ő testükben is előfordul. Megfertőzhetnek minket vírusokkal, baktériumokkal és egysejtű parazitákkal is. Képesek egyik élőlényről és az elhullott állatokról is a másikra terjeszteni fertőző mikroorganizmusokat.

A csípés helye nem sokkal később duzzadttá, kemény göbössé és erősen fájdalmassá válhat. Ezt a befecskendezett méreganyag okozza, amely a véralvadást hivatott gátolni.

Hogyan védekezzünk ellenük?

A böglyöket minden visszatükröződő, sötétebb, fényes felület vonzza, mivel a víztükörre asszociálnak róla, ezért az autónkat soha ne hagyjuk napos helyen és a tartózkodási helyünktől lehetőség szerint legmesszebb parkoljunk vele, különösen akkor, ha sötét árnyalatú a kocsink.

Ha napozunk, akkor törölgessük magunkról rendszeresen az izzadságot, mert annak szaga is vonzza őket.

Ha kinn tartózkodunk az udvaron, a kertben, akkor tegyünk le magunktól messze egy sötét tálban vizet, amely majd odavonzza a lehetségesen előforduló böglyöket.Ha tudunk, mindenképpen használjunk rovarriasztó módszereket, mint testpermet, krémek, füstölő és elektromos riasztó.

Csípés kezelése

Ha már megtörtént a baj, akkor készüljünk fel rá, hogy a csípés helye több napig is fájhat és duzzadt lehet. Kezeljük hideg vizes borogatással, jéggel, használjunk rá gyulladást, viszketést csökkentő krémet.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés