Kezdőlap EGÉSZSÉG Veszélyesebb az egészségre, mint a só, mégis minden nap fogyasztjuk

Veszélyesebb az egészségre, mint a só, mégis minden nap fogyasztjuk

Az elmúlt évtizedekben a sóra nagyon rossz fény vetült, mikor a magas vérnyomás kialakulásának problémája került szóba. De most meglepő, vagy sem, az derült ki, hogy az igazi tettes az nem más, mint a cukor.

A magas vérnyomás kezelésével foglalkozó szakorvosok már több mint száz évvel ezelőtt meg voltak győződve arról, hogy a bajt a túlzott sóhasználat okozza. Volt aki kijelentette, hogy a kamrában az egyedüli főzéshez szükséges alapanyag, amely ölni képes, az a só. Éppen azért az orvosok azt ajánlották, hogy mindenki, főképp a magas vérnyomással küzdők, csökkentsék a felhasznált sómennyiséget.

Most azonban az OpenHeart brit orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a cukor, főként a fruktóz igencsak nagy szerepet játszik a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulását illetően. A Kansas-i és New York-i kórházakban kutató szakértők szerint a sófogyasztás és szívbetegségek közötti összefüggésről szóló elméletek nem állják meg a helyüket.

Nem mutattak ki jelentős vérnyomáscsökkenést a műszerek azoknál a pácienseknél, akik szinte teljesen megvonták maguktól a sós ételeket, és ebből kifolyólag az is kiderült, hogy a só elhagyása nem eredményezte az elhalálozás, vagy a keringési és szívbetegségek súlyosságának csökkenését. Sőt, éppen ellenkezőleg, azt állapították meg, hogy a sófogyasztás csökkenésével megnőtt a szívinfarktus veszélye.

A tanulmányban arról írnak, hogy a betegségek hátterében főként a finomított cukorszármazékok állnak. Kísérletekkel támasztották alá, hogy például a fruktóz igenis magas vérnyomást okozhat. Háromszáz évvel ezelőtt az emberek évente pár kilogramm cukrot fogyasztottak el, de a rengeteg ételbe, üdítőbe belekevert cukrok miatt ma már átlagosan 34–68 kilogramm kerül évente be a szervezetünkbe, tehát naponta 24–47 kanál cukrot eszünk meg.

A fejlett nyugati országokban a lakosság 13 százalékának esetében a bevitt napi kalóriamennyiség 25 százalékát a cukrok teszik ki. És ez a szint már ölni is tud, hiszen megháromszorozódik annak az esélye, hogy valaki ekkora cukormennyiség fogyasztásával meghaljon valamilyen keringési betegségben.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a gyümölcsökben, természetes módon található fruktóz nem ártalmas, a baj a finomított, adalékanyagokat tartalmazó édesítéssel van. A sóval kapcsolatosan pedig azt ajánlják, hogy a finomított konyhasó helyett, inkább vásároljunk tengeri, vagy himalájai sót.

Forrás:filantropikum.com

loading...