Kezdőlap EZOTÉRIA Véletlen egybeesés? A dejavu érzés valódi jelentése, amivel már te is találkoztál!

Véletlen egybeesés? A dejavu érzés valódi jelentése, amivel már te is találkoztál!

Bizonyos szituációkban különös érzés nyilall belénk, olyan az egész, mintha már egyszer megtörtént volna. Ismerősnek érezzük az illatokat, a mozdulatokat, és a forgatókönyv ugyanúgy pereg, mint egyszer még valamikor.

 

Tudományos szakemberek szerint a véletlennek tűnő egybeesések egyáltalán nem véletlennek, hanem igenis jelentéssel bíró események állnak mögötte.

 

“Felismerés”

Az emberi agyban nagyon gyorsan megtörténik a felismerés. Az ingerek segítségével az információk pillanatok alatt felismeréssé alakulnak. Az ösztön létrejöttében úgy tűnik nem játszik szerepet a racionális gondolkodás, ugyanis ezeket a születésünk óta bizonyos kémiai folyamatok eredményezik.

“Számok törvényszerűsége”

A 32 éves Evelyn Marie egymás után kétszer találta el a lottó nyerőszámait 1986-ban. A fiatal nő teljesen ledöbbent, nem tudta minek tulajdonítani ezt a jelenséget.

Ekkor úgy döntött, hogy többé életében nem lottózik. A pszichológusok azt mondták, hogy egy ilyen történés 17 billióból egyszer fordulhat elő. Valósággal képtelenségnek tekintették ezt, hogy kétszer találja el valaki a számokat.

Dr. Mosteller Diaconins azt mondta, hogy ebben a világban már bármi megtörténhet, és nem biztos, hogy a véletlennek kell tulajdonítani a dolgot.

“Kettős feldolgozás”

Volt már valaha deja vu érzésed? Egészen biztosan igen, hiszen a legtöbb ember szembesült már életében ezzel a fura érzéssel. Ez egy olyan egybeesés, amely bizony sokak számára ijesztő lehet.

Hogyan magyarázzák a tudósok?

Az alig 30 másodpercig tartó fura érzést legelőször Sigmund Freud próbálta megmagyarázni. Szerinte ezek az érzések az előző életeink elfojtott, traumatikus érzéseinek lenyomataként születnek.

A Freud által feltárt elmélet hosszú időn keresztül az egyetlen elfogadható magyarázat volt.

A tudósok napjainkban is állandóan keresik a magyarázatot, bár mg egészen biztosan nem tudják megmondani, hogy mitől keletkezik az a bizonyos de ja vu. Az emberek 80%-a átélte már a deja vu érzést, mások pedig soha nem éreztek ilyet.

loading...