Kezdőlap AKTUÁLIS Vége, nincs többé óraleolvasás – mutatjuk mit kell tenned

Vége, nincs többé óraleolvasás – mutatjuk mit kell tenned

Hirdetés

Az MVM csoport két áramhálózati elosztó társasága több mint 89 ezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén, ami nemcsak a fogyasztók számára jelent kényelmesebb és pontosabb mérést, hanem az elosztóhálózat rugalmasságát és az ellátás biztonságát is növeli.

 

Hirdetés

A projekt több mint 5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósul meg, és az első lépcsőben összesen 20 milliárd forintos keretösszeget fordítanak mintegy 280 ezer eszköz telepítésére.

Az okosmérők stratégiai jelentősége

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint Magyarországon már most is több százezer okosmérő működik, de a tervek szerint ezek az eszközök még szélesebb körben elterjednek.Az előrejelzések szerint 2030-ra 40-50 százalékkal is növekedhet hazánk áramigénye, ami miatt különösen fontos, hogy a villamosenergia-hálózatok megfelelően felkészüljenek a megnövekedett terhelésre.

Korszerűbb hálózati üzemeltetés

Az elmúlt években jelentősen nőtt a megújulóenergia-termelő létesítmények száma Magyarországon. Az összes beépített napelemes kapacitás már 6000 megawatt, így napsütéses időben a paksi atomerőmű termelésével együtt az ország teljesen el tudja látni magát villamosenergiával.

Az új okosmérők segítségével a hálózatoknak még jobban sikerül majd kezelniük ezt a megnövekedett kapacitást.

Az okosmérők előnyei

Mátrai Károly, az MVM csoport vezérigazgatója szerint az okos fogyasztásmérők bevezetése révén sokkal több információ áll rendelkezésre a villamosenergia-hálózatokról, ami lehetővé teszi a rendszer szabályozhatóságát és biztonságosságát.

Az MVM csoport már több mint 100 ezer okosmérőt üzemeltet, és az újabb telepítésekkel a vállalatcsoport által üzemeltetett összes fogyasztásmérő több mint 10 százaléka okosmérő lesz. A hosszú távú cél 2030-ig 650 ezer okosmérő felszerelése.

Kényelem és pontosság
Az okosmérők nemcsak a hálózat üzemeltetői számára nyújtanak előnyöket, hanem a fogyasztók számára is kényelmesebbé és pontosabbá teszik az energiafogyasztás nyomon követését.

A hagyományos óraleolvasási módszereket felváltó eszközök automatikusan továbbítják az adatokat, így elkerülhetők az emberi hibák és a leolvasási időpontokhoz kötött kényelmetlenségek.

Az okosmérők bevezetésével az MVM csoport jelentős lépést tesz a versenyképes, megbízható és fenntartható villamosenergia-hálózat kialakítása felé Magyarországon.

Az új technológia alkalmazása hosszú távon hozzájárul az ország energetikai infrastruktúrájának fejlesztéséhez és a fogyasztói igények magas színvonalú kiszolgálásához.

Hirdetés