Kezdőlap AKTUÁLIS Váratlan döntést hozott a kormány – Február 15. a dátum!!!!

Váratlan döntést hozott a kormány – Február 15. a dátum!!!!

Hirdetés

Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet megjelent a Magyar Közlönyben, mely módosítja a különleges földgázkészlet létrehozásáról szóló 2022-es rendeletet.

 

Hirdetés

A módosítások értelmében a különleges földgázkészlet fenntartására vonatkozó határidőket eltolják.

A legfontosabb változások a következők:

  • A rendelet 2. § (2) bekezdésében a »2024.« szövegrész helyébe a »2025.« szöveg került.
  • A rendelet 7. § (1) bekezdésében a »2024.« szövegrészek helyébe a »2025.« szöveg, a »29-ig« szövegrész helyébe a »28-ig« szöveg lépett.

A módosítások értelmében a különleges földgázkészlet fenntartására vonatkozó döntést 2025. április 1-ig lehet meghozni. A határidők módosítása a rendelet február 15-i hatálybalépésével lép életbe.Az eredeti rendelet értelmében 2024. január 31-ig kellett volna megvizsgálni a különleges földgázkészlet további fenntartásának szükségességét. Ha február 15-ig nem született volna döntés a hosszabbításról, akkor 2024. február 29-ig kellett volna dönteni a teljes különleges földgázkészlet értékesítéséről és feltételeiről. Ezek a határidők most egy évvel kitolódnak.

A rendelet módosítása hátterében a kormány döntése áll, amelynek értelmében a különleges földgázkészlet további fenntartása mellett döntöttek. A módosítás lehetőséget teremt a kormánynak a jövőbeli gázárak alakulásának figyelembevételére és az esetleges veszteségek elkerülésére.A Portfolio.hu szerint a kormányi döntés hátterében nemcsak az ellátásbiztonság, hanem a kormányzat szempontjából is fontos pénzügyi szempontok is szerepet játszhatnak. A különleges földgázkészlet ára ugyanis 2022 nyarán kiemelkedően magas volt, és a mostani árak mellett annak felhasználása jelentős veszteséget okozhatott volna.

Hirdetés
loading...