Kezdőlap AKTUÁLIS Váratlan bejelentés jött -változnak a gáz számlázások januártól

Váratlan bejelentés jött -változnak a gáz számlázások januártól

Hirdetés

Az MVM, azaz a Magyar Villamos Művek csoportja, jelentős változásokat tervez számlázási rendszerében a közeljövőben.

 

Hirdetés

A parlament gazdasági bizottsága előtti meghallgatáson Lantos Csaba, az energiaügyi miniszter, beszélt az MVM számlázási rendszerének összetettségéről és a tervezett változásokról.

A kritikák arra irányultak, hogy az állampolgárok számára bonyolult a cég által kínált gyorshitel lehetőség, amely az állami cég összetett számlázási rendszerével kapcsolatos.

Lantos Csaba elmondta, hogy az MVM csoport azon dolgozik, hogy az összes számlázási tevékenység egy közös informatikai rendszerben kerüljön lebonyolításra. A jelenlegi számlázási anomáliák és a kritikák alapján az MVM úgy véli, hogy az informatikai infrastruktúra széttagoltsága is hozzájárul a problémákhoz.Az energiaügyi miniszter emellett igazságosabbá kívánja tenni a számlázást. A különleges felvetések között szerepel az, hogy a lakossági rezsicsökkentés keretében először a lehetséges éves kedvezményes mennyiséget számlázzák ki a fogyasztónak. Ha ez az mennyiség elfogy, csak utána alkalmazzák a piaci árat.

A kritikák egyik kiemelt pontja a gázszámlák enyhe időjárathoz igazított emelkedése volt. Azoknál a fogyasztóknál, akik a gázfogyasztásukat diktálózással mérik, az enyhe ősz miatt csökkent a kedvezményes gázmennyiség, ami hozzájárult a magasabb számlák kialakulásához.

A miniszter szerint az újításokkal lehetőség nyílik a diktálósoknál és az átalányosoknál felmerülő gondok csökkentésére.Az MVM továbbá tervezi, hogy visszatér a helyszíni gázóra leolvasást helyettesítő mérőállás-bejelentéshez. Ezzel szakítanak a gyakorlattal, amikor a fogyasztók fényképezik le és küldik be a mérőállásokat, és visszatérnek az éves gázóra-leolvasás rendszeréhez a pontosabb elszámolás érdekében.

Mindezen változások célja a számlázási rendszer átláthatóságának és igazságosságának növelése.

Hirdetés