Kezdőlap AKTUÁLIS Változik a szemétszállítás – Minden háztartás érintett!

Változik a szemétszállítás – Minden háztartás érintett!

Hirdetés

Lassan, de biztosan megérkeznek a barna, biohulladék-gyűjtő kukák az ország különböző településeire.

 

Hirdetés

A kezdeményezés már több városban is elérhetővé vált, és hamarosan Budapesten is élesedik a komposztálható házi hulladékok gyűjtése. A program kiemelkedő jelentőséggel bír az Európai Unió 2018-as döntése óta, melynek értelmében 2024-től el kell kezdeni a tagállamoknak a háztartási hulladékok elkülönített gyűjtését.

Az előző évek tapasztalatai alapján már több városban is elindult a biohulladék-gyűjtési rendszer. Szolnok, Kaposvár és Székesfehérvár lakói már részt vehetnek a programban, míg Budapesten a XI., XX. és XXI. kerületekben kezdődik a kezdeményezés.A tervek szerint a biohulladék-gyűjtő kukák kihelyezése országszerte több hullámra osztva zajlik, a lakosságot pedig február végén és márciusban tájékoztatják az elérhető lehetőségekről.

Az Európai Unió által meghatározott célok szerint a biohulladék szelektív gyűjtésének célja a kevesebb vegyes hulladék keletkezése, és ezzel együtt a környezetterhelés csökkentése.

A program résztvevői ingatlanonként egy ötliteres, szag- és kifolyásmentes konyhai gyűjtőedényt kapnak, valamint 25 lakásonként egy 120 literes, barna színű kukát, melyet előre meghatározott napokon kell a ház elé kihelyezni.Az első tapasztalatok szerint az új rendszerre pozitívan reagáltak a lakosok, és egyre többen veszik igénybe a biohulladék-gyűjtési lehetőséget. A program folyamatos fejlesztése és kiterjesztése révén a tervek szerint 2025-ben további 1,5-2 millió embert terveznek elérni, ezzel megvalósítva a biohulladék-program visszagyűjtését.

Az új hulladékgyűjtési rendszer egyértelműen hozzájárul a fenntarthatóbb jövő kialakításához, és az egyre növekvő környezeti kihívásokra adott válaszként fontos lépés az éghajlatvédelem terén.

Hirdetés