Kezdőlap AKTUÁLIS Változik a földgáz ára – Itt az MVM táblázata

Változik a földgáz ára – Itt az MVM táblázata

Az energiaügyi miniszter által 2023. szeptember 29-én kiadott 19/2023. (IX. 29.) EM rendelete alapján Magyarországon 2023. október 1-jétől egységes árakat vezettek be az egyetemes földgázszolgáltatás terén. Az egységesített árak célja az átláthatóság és a rezsicsökkentés elősegítése volt.

 

Korábban az egyetemes földgázszolgáltatásban az elosztónként eltérő árak érvényesültek, ami miatt a rezsicsökkentett földgáz ára különböző volt az ország különböző területein. Az új rendelet alapján az egész országban a legalacsonyabb árszinten egységesítették az egyetemes földgázszolgáltatás árait, amely minimális árcsökkenést eredményezett néhány elosztási területen.

Az MVM Next, a Magyar Villamos Művek energiacég, diktálási lehetőséget biztosított a földgázügyfeleinek 2023. október 6-ig. A diktálás azoknak az ügyfeleknek ad lehetőséget, akik szeretnék közölni a pontos mérőállást az új árszint alkalmazása érdekében. A diktálás azonban nem kötelező, és hiányában az egyetemes szolgáltató becsült mérőállást alkalmaz.Az egységesítés hatására mintegy 2,5 millió ügyfél részére csökkent az ár az átlagfogyasztási szintig. Az új árakat az energiaügyi miniszter által kiadott rendelet részletesen tartalmazza, és a díjtáblázatban megtalálhatók az áfával és a nettó árral egyaránt.

Az árváltozás miatt az MVM Next minden érintett földgázügyfél számára diktálási lehetőséget kínált, így lehetőség van az új árszint alkalmazására.Az egységes földgázszolgáltatási árak egyszerűsítik az általános tarifarendszert és elősegítik az átláthatóságot. A rendszeres diktálás és karbantartás mellett az energiaügyfelek számíthatnak az egyenletes és kiszámítható rezsicsökkentett földgáz árra az ország egész területén.

Az új rendszernek köszönhetően a legtöbb lakossági ügyfélnek nem szükséges külön diktálnia a mérőállást, mivel az árváltozás csak az 20 m3/h alatti gázmérővel rendelkezők részére érinti. Az MVM Next online ügyfélszolgálaton és az MVM Next alkalmazás segítségével a mérőóraállás rögzítése bármikor lehetséges, munkaidőn kívül is.

Az így rögzített mérőállás az elszámolószámlákon jelenik meg a következő mérőállás alapján. Az egységesített árak elősegítik a rezsicsökkentés folyamatát és a fogyasztók számára kedvezőbb energiaárakat teremtenek.Az új rendelet alkalmazásával az energiatermelők és az ügyfelek egyaránt nagyobb átláthatóságot és stabilabb rezsicsökkentett földgáz árakat élvezhetnek.

loading...