Kezdőlap AKTUÁLIS Változás a gyógyszertárakban – Ha patikába mész, erre készülj fel

Változás a gyógyszertárakban – Ha patikába mész, erre készülj fel

Hirdetés

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, akit immár negyedszer választottak újjá tisztségében, a Népszavának adott interjújában arról beszélt, hogy reményei szerint hamarosan megjelenik az alaplistás gyógyszerekről szóló új jogszabály.

 

Hirdetés

A szakember úgy véli, hogy ez a lista jelentős segítséget nyújthat a gyógyszerhiányokkal kapcsolatos problémák kezelésében.

Az elmúlt években a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint 1584 termék került fel a gyógyszerhiány listájára, közülük jelenleg 183 készítmény nem szerezhető be, és ezek közül 169 vényköteles gyógyszer.Hankó Zoltán hangsúlyozza, hogy az új jogszabály várhatóan a rendszeresen alkalmazott hatóanyagokat sorolja majd fel, amelyeket folyamatosan biztosítaniuk kell a kórházaknak.

A kamara elnöke kifejtette, hogy az alaplistán szereplő gyógyszerek folyamatosan rendelkezésre kellene álljanak, ugyanakkor ez nem zárja ki más gyógyszerek használatát. Vannak olyan ritkábban előforduló megbetegedések, amelyek csak specifikus gyógyszerekkel kezelhetők hatékonyan, és ezek a készítmények nem feltétlenül szerepelnek az alaplistán.

Az új jogszabály tehát nem szűkíti le az orvosok kezelési lehetőségeit, hanem inkább a stabil gyógyszerellátást célozza meg.Hankó Zoltán említette, hogy a gyógyszertárakban történő védőoltás beadását is érintő változások várhatók. Nyolc évvel ezelőtt kezdeményezték először, hogy a gyógyszertárakban is végezhessenek védőoltásokat.

Az elnök elmondta, hogy a kamara egyeztetett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtal, és most az irányelv előkészítése zajlik, ami pozitív irányba mutat a páciensek ellátásának fejlődése terén.

A kormány által rendezett magisztrális készítmények patikai díjai is pozitív változásokat hoztak, amelyek egy hosszú ideje tartó konfliktusnak vetettek véget.

Hankó Zoltán zárásként elmondta, hogy a gyógyszerészek és az egészségügyi szakemberek aktívan részt vesznek azokban a folyamatokban, amelyek pozitív irányba változtatják az egészségügyi ellátás minőségét és elérhetőségét Magyarországon.Az új jogszabályok és változások segíthetnek abban, hogy az egészségügyi szolgáltatások még hatékonyabbak és mindenki számára elérhetőbbek legyenek.

Hirdetés