Kezdőlap AKTUÁLIS Választás 2024.06.09.- Itt követheted élőben az aktuális eredményeket

Választás 2024.06.09.- Itt követheted élőben az aktuális eredményeket

Hirdetés

A szavazóurnák reggel 6 órától este 7 óráig lesznek nyitva, hogy minden választópolgár leadhassa voksát.

 

Hirdetés

Szavazhat minden olyan magyar és nem magyar állampolgár, aki legalább 18 éves és bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye van Magyarországon. Budapesten a következő kérdésekről szavazhatunk:

 • A kerület polgármesteréről,
 • A kerület képviselő-testületének tagjairól,
 • A fővárosi közgyűlés tagjairól,
 • Budapest főpolgármesteréről,
 • Nemzetiségi önkormányzati képviselőkről,
 • Az Európai Parlamentbe (EP) küldendő magyar képviselőkről.

A fővároson kívüli településeken a helyi polgármester személyéről, a képviselő-testület összetételéről, a vármegyei közgyűlés tagjairól, valamint az EP-be küldendő magyar képviselőkről dönthetnek a választók.A választási értesítőt nem kötelező magunkkal vinni, de gyorsítja a névjegyzékben való megtalálásunkat.

Mit kell magunkkal vinni a szavazásra?

A szavazásra magunkkal kell vinni:

 • Egy azonosításra alkalmas fényképes igazolványt (személyi, útlevél vagy vezetői engedély),
 • Lakcímkártyát.

Hogyan zajlik a szavazás?

A szavazás előtt a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját. Érvényes személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély szükséges a szavazáshoz. Az EU más tagállamai által kiállított érvényes, fényképes személyi okmányok is elfogadhatók.

Az EP-választáson a választópolgárok Magyarország 147 külképviseletének egyikén is leadhatják szavazatukat, amennyiben május 31-én 16 óráig benyújtották a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmüket. Ilyen esetben csak a személyazonosságot kell igazolni, a lakcímkártya bemutatása nem szükséges.

Szavazólapok és borítékok

A választópolgárok a következő színű szavazólapokat kapják:

 • EP-szavazólap: kék
 • Főpolgármesteri szavazólap: rózsaszín
 • Polgármesteri szavazólap: sárga
 • Vármegyei és fővárosi listás szavazólap: szürke
 • Egyéni listás és egyéni választókerületi szavazólap: fehér
A nemzetiségi választás szavazólapjai zöld színűek, és zöld borítékba kell tenni őket, amelyet le kell ragasztani. Ha az EP- vagy önkormányzati választás fehér szavazólapjai zöld borítékba kerülnek, azokat nem veszik figyelembe az eredmények megállapításakor.

Szavazókörök és külképviseletek

A közös eljárásban megrendezett választások napján a választópolgárok reggel 6 és 19 óra között adhatják le szavazatukat Magyarország 10 119 szavazókörének valamelyikében. A nemzetiségi választópolgárok akár nyolc szavazólapot is kaphatnak, míg a megyei jogú városokban és egyéb településeken a választók legalább négy és legfeljebb hét szavazólapot kapnak.

Azok a választópolgárok, akik Magyarország külképviseletein vagy levélben szavaznak, illetve nem a tartózkodási helyükre kérték átjelentkezésüket, kizárólag az EP-választáson voksolhatnak, így ők egyetlen szavazólapot kapnak.

Eredmények Követése

A június 9-i választások részvételi adatai és eredményei a Választas.hu oldalon követhetők nyomon. Az előzetes eredményeket folyamatosan teszik közzé, de az adatátadás időpontja és a tényleges megjelenés között várhatóan 10-15 perc telik el.Kérjük, hogy kövessék az Index választási mellékletét, ahol minden fontos információ megtalálható az önkormányzati és európai parlamenti választásokról, beleértve cikkeket, felméréseket, kisokost és jelölteket.

A voksolás napján friss részvételi adatokat és eredményeket térképekkel és mandátumokkal találhatnak, valamint szakértői elemzéseket is olvashatnak.

Hirdetés