Kezdőlap EGÉSZSÉG Tüdőgyulladás – 5 jel, amiből tudhatod, hogy koronavírus okozza

Tüdőgyulladás – 5 jel, amiből tudhatod, hogy koronavírus okozza

Rendkívül fontos pontosan meghatározni a kiváltó okot, hiszen a különböző mikrobák ellen különböző gyógyszerek a hatásosak.

 

 

Egy vírusos eredetű tüdőgyulladásra nem csak felesleges, de kifejezetten káros antibiotikumot szedni! Meggyógyulni nem fogunk, a tüneteket sem csökkenti, viszont jelentősen növelheti az antibiotikum-rezisztenciát.

Egyéb csoportosítási rendszerek is léteznek például, hogy hol, milyen körülmények között kapta el valaki a tüdőgyulladást (pl. kórházi fertőzésekre visszavezethető-e a betegség), illetve, hogy a tüdőnek pontosan mely részét támadja meg a fertőzés. Atipikus tüdőgyulladásról is hallhattunk már, ez azonban nem a tünetekre, a betegség súlyosságára vagy gyógyíthatóságára utal, hanem arra, hogy milyen mikrobák okozzák.

Koronavírus és tüdőgyulladás

A koronavírus okozta fertőzés az esetek nagy részében enyhébb tünetekkel jár. A súlyos, kórházi kezelésre is szoruló betegeknél azonban gyakori szövődmény lehet a tüdőgyulladás (NCIP – novel coronavirus-infected pneumonia).A NCIP tünetei más típusú tüdőgyulladásokhoz nagyon hasonlóak:

  • magas láz,
  • szúró fájdalom érzése a hátban
  • száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés,
  • légzési nehézségek, izomfájdalmak,
  • fáradékonyság.

Képalkotó vizsgálatok során megállapítható, hogy mindkét tüdő érintett-e. A tüdő hörgőcskéi folyadékkal telhetnek meg.Eddigi tapasztalatok szerint a koronavírus által okozott tüdőgyulladás azért is különösen veszélyes, mert úgy tűnik, hogy az egész tüdőt érinti, és nem csak annak bizonyos részeit, ráadásul nagy kockázatot jelentenek a másodlagos fertőzések is. Amennyiben a fertőzés elérte a tüdőt és a légzőhólyagocskákat is, az egészséges szervezet első reakciója, hogy megpróbálja elpusztítani a vírust, és megakadályozni, hogy a kórokozó reprodukálja magát.

A szervezetnek ez a védekező mechanizmusa ugyanakkor romlik azokban az esetekben, amikor a betegek 65 év felettiek vagy 12 hónaposnál fiatalabbak, és valamilyen egyéb krónikus egészségügyi problémában (szív- és tüdőbetegség, cukorbetegség) szenvednek. A betegség kezelésére egyelőre még nincs meghatározott protokoll, a terápia elsősorban a tünetek enyhítését célozza.Nem is a koronavírusba halnak bele a betegek, hanem a citokinviharba? Olvasson tovább!

Más szövődményeket is okozhat a koronavírus

A tüdőgyulladás mellett más szövődményei is lehetnek a COVID-19 fertőzésnek, így

  • akut légzési distressz szindróma (ARDS)
  • szívritmus zavarok
  • sokk
  • szívelégtelenség, szívroham
  • veseelégtelenség.

Forrás

loading...