Kezdőlap EGÉSZSÉG Töredezett körmök, rendszertelen szívverés, repedezett ajkak? Erről neked is tudnod kell!

Töredezett körmök, rendszertelen szívverés, repedezett ajkak? Erről neked is tudnod kell!

A vérszegénység vagy orvosi szaknyelven anémia egy olyan egészségügyi állapot, amelynek fennállásakor a szervezet vitamin vagy ásványi anyag hiányban szenved, a vörösvértestek száma elégtelen, nem jól funkcionálnak, nincs elegendő mennyiségű hemoglobin bennük, illetve a vas is alacsony szintet üt meg a szervezetben. 

Ilyenkor az oxigénszállítás zavart szenved és a test szövetei sem jutnak elegendő oxigénhez, az anyagcsere folyamatok is érintettek lesznek. A következő tünetek utalhatnak a vérszegénység meglétére.

1# A bőr és szemhéjak belső fele sápadttá válik

Amikor a szervezetünk oxigénellátása zavart szenved és a vörösvértestek száma is lecsökken, akkor az a bőrünk árnyalatán is megmutatkozik. Ez nem csak az arcbőrre, de a test egészére igaz és még a szemhéjak belső felszíne is elhalványul.

2# Rendszertelen szívverés
Az alacsony hemoglobin szint a szívet extra munkára készteti, mivel a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez és a szív ezt szaporább, időnként rendszertelen összehúzódással igyekszik kompenzálni.

3# Fáradtság

Ha a szervek nem jutnak elegendő mennyiségű oxigénhez, akkor a testnek kevesebb energiával kell gazdálkodnia, mivel az anyagcsere folyamatok is zavart szenvednek. Ezért érezzük magunkat ilyenkor sokkal fáradtabbnak.

4# Koncentrációs problémák

Minden szervünknek szüksége van az oxigénre, hogy megfelelően funkcionáljon és természetesen az agy sem kivétel ez alól. Ha alacsonyabb az oxigénszint a vérben a kelleténél, akkor nem tudunk tisztán gondolkozni és fókuszálni sem.

5# Elvékonyodó, töredezett körmök

Ha azt veszed észre, hogy a körmöd szinte lemorzsolódik vagy behajlik a vékonysága miatt, akkor azonnal gondolnod kell a vérszegénységre.

6# Repedések a szájzugban vagy az ajkakon
Télen vagy szeles, száraz időben sokkal könnyebben berepedezhetnek az ajkak, ami mondhatni természetes, ha nem ápoljuk őket, ám a vérszegénység meglétekor jellemzően a szájzugban fordulnak elő ilyen repedések.

7# Szokatlan vágy nem tápláló anyagok fogyasztására

A tudósoknak még nem sikerült kideríteniük ezeknek a szokatlan jelenségnek az eredetét, de vérszegénység alatt jellemző a föld, kréta vagy jég kívánása is.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...