Kezdőlap EGÉSZSÉG Te is szoktál keresztbe tett lábbal ülni? Hatalmas hibát követsz el, amit...

Te is szoktál keresztbe tett lábbal ülni? Hatalmas hibát követsz el, amit nagyon meg fogsz bánni!

Tudomásod szerint nincs magas vérnyomás betegséged és soha életedben nem volt gond a vérnyomásoddal, mégis magas értéket mutat a vizsgálat vagy az otthoni mérőműszer? Mi lehet ennek az oka?

Nos, ha egészségügyileg rendben vagy, akkor is vannak olyan alapvetően ártalmatlan tényezők, amelyek  átmenetileg emelhetnek a vérnyomásértéken. Lássuk, hogy melyek ezek.

Keresztbe tett lábak

Egyszerű fizika az egész. Amikor hosszabb időre keresztbe tesszük a lábunkat, akkor az itt lévő ereket olyan mértékben összenyomjuk, hogy a felsőtestünkbe több vér áramlik és ez magasabb mért vérnyomásértéket jelenthet.

Ha vérnyomásmérésre érkezünk és várakozunk, ugyanakkor mérés közben is pihentessük a lábainkat úgy, hogy mindkét talpunkat a talajra tesszük egymás mellé, karjainkat pedig az ölünkbe vagy a szék karfájára tegyük.

Fizikai aktivitás

Nem csak attól kaphatunk magasabb vérnyomásértékeket, ha mérés előtt sportoltunk valamit, hanem akkor is, ha sietve érkeztünk a vizsgálatra, azaz sokkal tempósabban haladtunk, mint szoktunk, akár futottunk is egy kicsit. Erre rátesz egy lapáttal, ha odakinn még meleg is van.

Mérés előtt mindig üljünk le és hagyjuk, hogy a szívverésünk és a légzésünk is lenyugodjon.

Koffeintartalmú italok

A koffein tartalmú italok, mint a kávé, koffeines teák (pl. fekete vagy zöld tea), energiaitalok szapora szívverést és vérnyomás emelkedést is kiváltanak. Ha nem vagy hozzászokva a napi szintű fogyasztásukhoz, akkor még kiugróbb lehet az eredmény.

Mérés előtt kerüld ezeknek az italoknak a fogyasztását.

Hideg a helyiségben

Ha a mérés előtt valamivel hosszabb ideig voltunk hideg hőmérsékletű helyen, az szintén befolyásolhatja a mérés eredményét, mivel ilyenkor a periférián futó erek összeszűkülnek, hogy több vér juthasson a létfontosságú szervekhez, azok védelmére.

Ha a várakozás helyén hideg van és fázunk, hagyjuk magunkon a kabátot.

Teli hólyag

Ha a húgyhólyagunk tele van, akkor a testünkben adrenalin termelődik, amely megemeli a vérnyomást, így egy mérés előtt mindenképpen menjünk el a mosdóba, ha vizelési ingerünk van.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...