Kezdőlap EGÉSZSÉG Szőrös lábujjak, formátlan körmök, hideg végtagok? Ezt árulja el a lábad az...

Szőrös lábujjak, formátlan körmök, hideg végtagok? Ezt árulja el a lábad az egészségedről!

Hirdetés

Nyáron előtérbe kerülnek a nyitott lábbelik, és ezzel együtt sajnos sokszor a nem túl esztétikus lábak is. A lábápolás nagyon fontos, nem csak azért, mert nem szép egy elhanyagolt láb, hanem mert komolyabb egészségügyi problémákat is rejthet.

 

Hirdetés

Nézz rá a lábadra, és könnyen megtudhatod, hogy az elváltozások mögött milyen egészségügyi problémák állhatnak.

1.Szőrtelen lábak

Az emberek többségének legalább néhány szőrszál van a lábán, ez leginkább nagylábujjon, és a lábfejen található. Ha egy idő után eltűnnek a szőrszálak, akkor ez komoly keringési problémákat jelez. Ha csökken a lábak vérellátottsága, akkor ritkulnak, vagy teljesen eltűnnek a szőrszálak.

2.Kidudorodó körmök

A megszokott eltérően dudorodó, vagy már-már felpúposodott körmök vashiányra utalnak. Ha nincs elegendő vas a szervezetünkben, akkor szédülés, állandó fáradtság, sápadt bőr, légszomj, mellkasi fájdalom, fejfájás alakulhat ki, de az eldeformálódott körmök is jeleznek.

3.Nem gyógyuló sebek

A nehezen gyógyuló sebek leginkább a cukorbeteg személyek lábán szoktak megjelenni. Ha nyílt sebek, vagy fekélyes tünetek keletkeznek a lábunkon, keressünk fel egy szakembert minél hamarabb.

A magas vércukor-, és trigliceridszint károsítja a szöveteket idővel, és ezért alakulnak ki a sebek. Ha nem kezeljük idejében ezeket a sebeket, akkor súlyosabb esetben akár amputáció is lehet a vége.

4.Hideg végtagok

A kórosan hideg lábak a pajzsmirigy-alulműködés egyik legjellemzőbb tünete lehet.De, ha nem megfelelő a vérkeringésünk akkor is felléphet a hideg végtagok problémája.

5.Megsárgult lábujjak

A lábkörmök gombásodás esetén megvastagodott, és megsárgulnak. Minél inkább elhanyagoljuk, annál jobban elterjed a láb-, és körömgomba.

6.Diabéteszes neuropátia

Az alsó végtagokon jelentkezik a zsibbadás, hetek, vagy akár hónapok alatt

folyamatosa romlik a helyzet, erősödik a zsibbadás, ha nem fordulunk szakemberhez.

A magas vércukorszint károsítja az idegeket, és annak következtében alakul ki a zsibbadás.


7. Arthritis

A végtagokat érintő ízületi gyulladás egy bizonyos életkor után nagyon embert érint.

A sokszor elviselhetetlenségig fokozódó fájdalom a mozgásban, helyváltoztatásban is korlátokat állíthat fel. Mindenképp orvosi kezelést igényel!

8. Kipirosodott, fájdalmas talp

Ha a talpunk elkezd zsibbadni, pirosas lesz, és még fáj is, akkor ez lehet a mélyvénás trombózis jele.

Ha egy vérrög elindul a véráramba, akkor akár tüdőembólia is kialakulhat, amely életveszélyes is lehet. A mélyvénás trombózis örökletes lehet, leginkább az 50 éven felülieket fenyegeti.

9. Eldeformálódott lábujjak

Ha túl magas a szervezetben a húgysavszint, akkor köszvényes betegség kialakulásával kell számolnunk.

Az egészséges személyeknél a húgysav a májon keresztül haladva kiválasztódik a vizelettel, de, ha nem tudja lebontani a szervezet, akkor lerakódik az ízületek köré.

A köszvényes betegség nem csak erős fájdalommal jár, de a lábujjak eldeformálódását is okozhatja.

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...