Kezdőlap AKTUÁLIS Szinte senki nem tud róla, törvény írja elő – Hatalmas illetéket kell...

Szinte senki nem tud róla, törvény írja elő – Hatalmas illetéket kell fizetni az ajándékba kapott tárgyakért

Hirdetés

Az elkövetkezendő órákban számosan ülnek majd össze családtagok, barátok a karácsonyfa alatt, hogy izgatottan bontsák ki az ajándékaikat és köszöntsék az ünnepet.

 

Hirdetés

Azonban sokan elfelejtik, hogy a nagyobb értékű ajándékok után illetékfizetési kötelezettség is felmerülhet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keményen büntethet, ha ez elmarad.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az ajándékozás adózási szempontból is fontos lehet. Például egy meghívás egy rendezvényre, egy családi utazás vagy akár egy koncertjegy is számíthat bevételnek, amely illetéket vonhat maga után. Azonban nem minden ajándék esetén kell illetéket fizetni. Azok, amelyek szolgáltatásokat vagy élményeket tartalmaznak, általában adómentesek.

Az illetéket az ajándékozások során elsősorban tárgyi vagy ingó ajándékok esetén kell figyelembe venni. Tehát, ha például autót, drága porcelánkészletet vagy egyéb értéktárgyat kapunk, illetéket kell fizetni, ha azok forgalmi értéke eléri vagy meghaladja a 150 ezer forintot.Az ajándék tárgyak esetén az illetéket két esetben kell megfizetni:

  1. Ha az ajándékozásról okiratot állítanak ki.
  2. Ha nincs okirat, de az ajándék forgalmi értéke meghaladja a 150 ezer forintot.

Fontos, hogy a mentességi okok miatt is résen kell lenni. Az ajándékozásokat illetékmentesen lehet végrehajtani, ha az ajándékozó és az ajándékozott között egyenesági rokoni kapcsolat áll fenn, mint például nagyszülő, unoka, gyermek, szülő vagy házastárs. Az illetékmentesség azonban már nem vonatkozik a nem közvetlen családtagok, mint az élettárs, testvér vagy távolabbi rokonok által történő ajándékozásokra.A NAV súlyos büntetéseket szabhat ki az illetékfizetés elmulasztása esetén, akár 200 ezer forint is lehet a bírság összege. Emellett érdemes szem előtt tartani, hogy az adóhatóság a pénzügyi tranzakciókat egyre inkább ellenőrzi, és az elkerülésre irányuló kísérleteknek is súlyos következményei lehetnek.

Összességében, a karácsonyi örömök mellett érdemes odafigyelni az ajándékok illetékfizetési kötelezettségeire is, hogy kellemetlen meglepetésektől kímélje meg magát az ünnepi időszak után.

Hirdetés