Kezdőlap EGÉSZSÉG Szervezeted 6 vészjelzése, hogy sürgősen folsavra lenne szükséged! Tapasztalod valamelyiket?

Szervezeted 6 vészjelzése, hogy sürgősen folsavra lenne szükséged! Tapasztalod valamelyiket?

Az egészség fenntartásához szükséges napi ajánlott folsavbevitel 200 mikrogramm felnőttek esetében. A folsav vagy más néven B9-vitamin létfontosságú a szervezet számára a DNS-szintézishez és a hormonok, fehérjék, neurotranszmitterek, membrán lipidek képződéséhez is.

Hiányában vérszegénység, ingerlékenység, feledékenység is kialakulhat. A következő tünetek folsav hiányra utalnak, amit nem szabad félvállról venni.

1# Kognitív problémák

Kiemelkedően fontos a magzat fejlődő idegrendszerének, ugyanakkor a felnőtt szervezet számára is. Tartós hiány esetében csökken a koncentrációs készség, feledékenység alakulhat ki, illetve az Alzheimer-kór kockázata is nő.

2# Fájdalom

Folsav hiány esetén vérszegénység léphet fel, aminek következtében nem jut elég oxigén a szervekhez, így az agyhoz sem. Ennek az lesz a következménye, hogy tágulnak az erek a jobb vérellátás érdekében és következményesen fejfájás vagy az adott testrész fájdalma jelentkezik.

3# Sápadtság

A vérszegénység további következménye lesz a sápadtság is, mivel nem képződik elegendő mennyiségű vörösvértest.

4# Légszomj

Ha azt tapasztalod, hogy kapkodnod kell a levegő után olyan tevékenységek végzésekor, amelyek eddig nem okoztak gondot, akkor lehetséges, hogy a folsavhiány következtében kialakuló vérszegénységhez kötött oxigénhiányról van szó.

5# Emésztési zavarok

A gyomorfájás, hasmenés, hányinger és a hányás is előfordulhat, mint a folsavhiány jelei.

6# Afta és nyelvduzzanat

Ha a folsavhiány már előrehaladottabb, akkor a szájüregben fekélyek (afta) jelentkezhetnek, a nyelv megdagadhat, vörössé válhat és az ízérzékeléssel is gondok adódhatnak.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...