Kezdőlap AKTUÁLIS Rusvai Miklós: Hiba volt kínai vakcinával oltani az időseket

Rusvai Miklós: Hiba volt kínai vakcinával oltani az időseket

Hirdetés

Több kétely is felmerült már a kínai oltóanyag hatékonyságával kapcsolatban. Rusvai Miklós szerint is kiderült, hogy a Sinopharm kevésbé immunogén az időseknél.

Rusvai Miklós a Sinopharm vakcina hatékonyságával kapcsolatban felmerült problémákról beszélt a Blikknek.

Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy hiba volt-e az időseknek kínai oltóanyagot adni a koronavírus ellen, igennel felelt. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy ez volt az első Covid elleni vakcina, amely nagy mennyiségben érkezett.Ezért az idős korúakat mint veszélyeztetett csoportba tartozókat is ezzel oltották be.

Azóta már kiderült, hogy a koronavírus ellen kevésbé immunogén hatású az oltóanyag, épp az időseknél. Ezért az volt a cél, hogy mielőbb adassák be maguknak a harmadik dózist, egy másik oltóanyagból.

“Ameddig pedig erre nem volt lehetőség, azt ajánlottuk, hogy a román határ túloldalán felállított oltópontokon adassanak be Pfizert maguknak, akik itthon Sinopharmot kaptak. Az uniós állampolgárok ugyanis jogosultak voltak ott vakcináztatni magukat” – mondta a víruskutató.Hozzátette: aki Sinopharmot kapott, az se vegye úgy azért, mintha azok az adagok az oltási sorban nem számítanának.

Az immunrendszer emlékszik az első két oltásra, a Sinopharmra is, ezért a harmadik oltás sokkal erőteljesebb immunitást eredményez, ha mondjuk harmadikként Pfizert kap. A negyedik oltás pedig végképp elsimítja a különbségeket – mondta Rusvai a lapnak.

Hirdetés
loading...