Kezdőlap AKTUÁLIS Riasztás jött több megyére – Aki itt él, ne induljon útnak, ónos...

Riasztás jött több megyére – Aki itt él, ne induljon útnak, ónos eső, hóátfúvás, viharos szél, csúszós utak, havazás jön, mutatjuk mikor!

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd napközben nyugat felől vékonyodik, kisebb körzetekben átmenetileg szakadozhat is a felhőzet.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) figyelmeztető előrejelzése szerint vasránap a csapadékzóna dél körül kelet felé távozik, majd délután az északkeleti harmadban hózáporok alakulnak ki.

Az északi, északnyugati szelet többfelé erős, az Észak-Dunántúlon és a Bodrogközben gyakran viharos lökések kísérik. Kiemelték:

a Bakonyban és Borsodban hordhatja a havat a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul, amely a délelőtt során áll be, ezt követőn már csökken a hőmérséklet. Késő estére -5 és +2 fok közé hűl le a levegő.

Az intenzív eső fokozatosan kelet, északkelete felé visszaszorul. Ott a reggeli, délelőtti órákban még további 10-15 mm eshet – közölték.

Ónos eső is lehet

Északkeleten, az Észak-Alföldön reggel már több helyen is havazásba válthat a csapadékforma. Lepel-6 cm, Borsod északi részén, illetve a hegyekben ugyanakkor 8-10 cm-t meghaladó hó is hullhat. 


Mint leírták, a reggeli órákban a Zemplén térségében a kezdeti esetleges intenzív ónos esőt mindenhol havazás váltja fel. A hegyekben az addig lerakódó jég a viharos északkeleti széllel együtt ugyanakkor fakidőlésekhez vezethet.

Az Alföld középső és keleti részén, illetve az Északi-középhegységben napközben és este is számítani lehet gyengébb intenzitású havazásra, hózáporokra, melyekből főként az esti óráktól várható, hogy helyenként több cm hó is megmarad.

Erős lesz a szél
A Dunántúlon, illetve északkeleten (Észak-Alföld, Zemplén) a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70-75 km/h-t, majd a déli óráktól fokozatosan veszít erejéből a szél. A Dunántúli-középhegységben, illetve Borsod-Zemplén térségében a szél hordhatja a havat – írta az OMSZ.

loading...