Kezdőlap AKTUÁLIS Rezsicsökkentés – Most érkezett a hír a vízdíjakkal kapcsolatban, ami minden háztartást...

Rezsicsökkentés – Most érkezett a hír a vízdíjakkal kapcsolatban, ami minden háztartást érint majd

A hírek szerint az egységes vízdíjak bevezetése tervei országos szinten szólnak, és az átlag alatti, illetve feletti fogyasztásra eltérő díjakat határoznának meg.

 

Egyes információk szerint a kormány azt tervezi, hogy a lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres fogyasztásig fizetnének rezsicsökkentett árat, az efölötti rész pedig piaci alapúvá válna, hasonlóan a gáz- és áramdíjakhoz.A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, Kurdi Viktor szerint az egységes vízdíj többféle elven is felépülhet. Az egyik lehetőség az lenne, hogy minden átlagjövedelemmel rendelkező család a bevételének meghatározott százalékát költené vízszolgáltatásra.

Másik opció lehetne, hogy minden háztartásnak ugyanannyi lenne a vízdíja, függetlenül a jövedelmétől. Vagy az is szóba jöhet, hogy mindenütt a vízelőállítás indokolt költségeit tartalmazza a vízdíj.A kormány részéről az iparági források szerint logikus lépés lenne, ha az áramhoz és a gázhoz hasonlóan a víznél is bevezetnék, hogy csak az átlag alatti fogyasztásra legyen rezsicsökkentett díj, felette pedig piaci árat kelljen alkalmazni.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a 2013-ban befagyasztott vízdíjak fedezeti értéke mára legalább 50 százalékkal csökkent. A vízdíjak jelenlegi helyzetét és a jövőbeni változásokat érdemes figyelemmel kísérni, mivel az áremelés lehetősége még nem véglegesített, és a hivatalos kormányzati bejelentésekre van szükség a témában.A csütörtöki kormányinfón is szóba került a vízdíj, és az esetleges emelés lehetősége is felmerült. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta, hogy a lakossági díjak emelését jelenleg nem támogatják. Azzal kapcsolatban, hogy – az áramhoz és a gázhoz hasonlóan – a víznél is tervezik-e az átlag alatti és feletti fogyasztás szétválasztását, a miniszter nem felelt konkrétan, csak annyit mondott, hogy a kormány egyelőre nem tárgyalt erről a kérdésről.

loading...