Kezdőlap AKTUÁLIS Rengeteg háztulaj belebukhat – az új otthonfelújítási támogatás “apró betűs részei”

Rengeteg háztulaj belebukhat – az új otthonfelújítási támogatás “apró betűs részei”

Hirdetés

Múlt pénteken jelentették be az új, év közepétől elérhető felújítási támogatást és támogatott hitelt, melynek összege akár 6 millió forint is lehet.

 

Hirdetés

Azonban a konstrukció pénzügyi háttere számos kérdést vet fel, és nem mindenki számára lesz könnyen elérhető.

A legfontosabb kiindulópontokat figyelembe véve a támogatási konstrukció összesen 7 millió forintos energetikai felújításhoz igényelhető, melyből maximum 6 millió forint vehető fel, amiből maximum 3,5 millió forint lehet támogatás, és minimum 2,5 millió forint. A fennmaradó összeg kamatmentes hitelként vehető igénybe.Azonban a bankoknak azzal is számolniuk kell, hogy a támogatott hitel feltételeként előírt 30%-os energiahatékonyság-javulást a felújítással nem minden esetben lehet elérni. Ennek igazolásához energetikai minősítéssel kell rendelkezni.

Ha ez nem teljesül, a támogatott hitel piaci alapú hitellé válik, ami magasabb havi törlesztőrészletet von maga után.

Egy további kockázatot jelent a felújítás költségeinek teljesülése, valamint az igényelt önerő hitelből történő előteremtése.

Ez tovább növeli a havi törlesztőrészletet, ami a visszafizetési képességét a banknak kell igazolni. Ezzel együtt az igényelt jövedelemminimum is emelkedik.A korábbi támogatásokhoz képest az új konstrukcióra még sok részlet ismeretlen. A felújítási folyamatba most belekezdők elsősorban felújítási célú lakáshitellel vagy személyi kölcsönnel tudnak kalkulálni, ha saját forrásból nem tudják finanszírozni a beruházást.

A fenti tényezők figyelembevétele mellett fontos szem előtt tartani a tervezett felújítás teljes körű megvalósítását, valamint a szükséges energetikai hatékonyságot az igényelt támogatások és hitel konstrukciók igénybevételéhez. – olvasható a bankmonitor.hu-n.

 

Hirdetés