Kezdőlap EGÉSZSÉG Rendszeresen adtam a férjemnek savanyú káposztát, egy idő után ez történt vele!

Rendszeresen adtam a férjemnek savanyú káposztát, egy idő után ez történt vele!

Szerencsések vagyunk, hogy a savanyú káposzta a magyar konyha szerves része. Ez a fermentált zöldség olyan sok jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre, hogy kár lenne hanyagolni a mindennapijainkból. Nagyon finom a sült kolbászhoz és a hurkához, ezt mindenki tudja, ám azzal is tisztában vagy, hogy amikor eszed, az egészségedért is teszel?

 

Az igazi savanyú káposzta elkészültéhez idő kell és nem tévesztendő össze az ecetes lében kapható változatokkal. Ez az idő ahhoz szükséges, hogy a jótékony baktériumok (tejsavbaktériumok) a különböző szénhidrátokat tejsavvá alakítsák. A keletkező tejsav csökkenti a pH-t, amelyet ezek a jó baktériumok tolerálnak, de sok kórokozó baktérium nem. Ettől lesz a káposzta némileg puhább és savanyú.

Lássuk az előnyöket!

1# Támogatja az emésztést

A savanyú káposzta tejsavbaktériumokban gazdag. Ezek a baktériumok több szempontból is támogatják az emésztő traktust, például segítenek kiszorítani a rossz baktériumokat, segítik a megfelelő bélmozgást, a tápanyagok jó felszívódását és a testsúlykontrollt.

2# Immunrendszer erősítő

A beleink sokkal nagyobb szerepet játszanak az immunrendszerünk erősségében, mint azt gondolnánk. Ennek értelmében a savanyú káposzta fogyasztás segít a betegségek megelőzésében és az allergiás tünetek leküzdésében is.

3# Agyműködés támogatása

A káposztában magas a K-vitamin tartalom, amelyet a jobb agyműködéssel hoznak kapcsolatba. A tudósok folyamatosan vizsgálják a bélrendszer és az agyi működés közötti kapcsolatot. Azt találták ugyanis, hogy az emésztőrendszer egészsége nagy hatással van a szellemi működésre is, amiben a vágusz idegnek (bolygóideg) fontos szerepet tulajdonítanak. Ez az ideg fontos kommunikációs kapcsolatot teremt a bél idegei és az agy idegei között. Nem hiába megy a hasunk, esetleg hányunk vagy tapasztalunk székrekedést, ha idegesek vagyunk.

4# Jobb hangulat

A kutatók azt találták, hogy a jó baktériumok szerepet játszanak olyan enzimek termelésében, amelyek agyban található vegyületekkel dolgoznak össze, mint a dopamin vagy a szerotonin, amelyek a hangulatot befolyásolják. Ennek értelmében a jó baktériumok segíthetnek megküzdeni a stresszel, energikusabbá tesznek és az alvás minőségét is javíthatják.

5# Testsúly csökkentésben és megtartásban segíthetnek

A kutatások szerint a jó baktériumok csökkentik az elfogyasztott zsiradékokból felszívódásra került mennyiséget, hiszen több távozik a széklettel. Mindamellett a savanyú káposzta rosttartalma segít tovább jóllakottnak érezni magunkat. A jó baktériumok szerepet játszanak egy hormon, a GLP-1 elválasztásában, amely segít csökkenteni az étvágyat.

6# Antiox

idáns hatás

A káposzta tele van antioxidáns hatású vegyületekkel, amelyek segítenek a szervezetnek az oxidatív stressz elleni küzdelemben. Az oxidáció káros molekulákat, ún. szabadgyököket hoz létre, amelyek sejtkárosodást és betegségeket válthatnak ki.

7# C-vitaminban gazdag

A káposztában alapból sok C-vitamin található, amelyet a fermentációs folyamat is segít tovább megőrizni. A C-vitamin fontos az immunrendszer erősítése szempontjából, ugyanakkor segíti a kollagén termelődést, amely a kötőszövetek, inak, erek, porc fontos fehérjéje.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...