Kezdőlap AKTUÁLIS RENDKÍVÜLI HÍR!!!! Lelőtték a szlovák miniszterelnököt

RENDKÍVÜLI HÍR!!!! Lelőtték a szlovák miniszterelnököt

Hirdetés

Szerda délután fél három körül lövések dördültek Hándlova városában, Szlovákia, közvetlenül egy kormányülés előtti találkozó után, ahol Robert Fico szlovák miniszterelnök várakozókkal találkozott.

 

Hirdetés

A tragédia során Fico súlyos sérüléseket szenvedett, és ellentétes információk érkeznek az állapotáról. Néhány forrás szerint már túl van az életveszélyen, mások pedig még mindig kritikusnak tartják állapotát.

Az események a kormány kihelyezett ülése után történtek Hándlován, ahol Robert Fico a helyi kultúrház előtt várakozókkal találkozott. Szemtanúk szerint a miniszterelnököt lövések érték, aminek következtében Fico földre zuhant, majd azonnal kórházba szállították.Először egy fekete járműbe ültették, majd később helikopterrel szállították el a helyszínről. Az információk szerint Fico-t a besztercebányai F.D. Roosevelt egyetemi klinikán operálták meg, és jelenleg életveszélyes állapotban van.

A sérülései közül a legkomolyabbakat a mellkasán és gyomrán érte a lövések, és jelenleg nem világos, hogy mennyire súlyosak a sérülései. A tettes azonnal elfogásra került, és a rendőrség lezárta a helyszínt.

Az elkövető személyéről ellentétes információk láttak napvilágot, azonban egy helyi lakos nevére kezdtek rámutatni, aki állítólag középkorú író.

Az események azonnal elítélésre kerültek mind a kormánypártiak, mind az ellenzékiek részéről. A szlovák belügyminiszter gyors vizsgálatokat helyezett kilátásba, és hangsúlyozta a politikai gyűlölet terjesztésének leállításának fontosságát.Az európai politikai színtéren számos vezető kifejezte szolidaritását Fico és Szlovákia iránt, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is.

Az események a szlovák politikai életben egy átmeneti vezetési vákuumot hoztak létre, és a kormány irányítását ideiglenesen Robert Kaliňák veszi át.

Ugyanakkor a politikai folyamatok és döntéshozatal nem áll meg, például éppen aznap döntöttek egy új atomerőművi blokk felépítéséről Szlovákiában.Az eset további kivizsgálásra vár, miközben Szlovákia és az európai közösség a minél gyorsabb felépülésért és a békés politikai folyamatokért aggódik.

Hirdetés